Започва делото срещу бившия министър Румен Овчаров

Стартира делото срещу бившия министър на енергетиката в периода между 2005 и 2007 година Румен Овчаров. Ход на делото бе даден от специализирания и наказателен съд. Освен Овчаров, подсъдими са още заместникът му Анна Янева и бившият изпълнителен директор на “Мини Бобов дол” ЕАД Пламен Евтимов. Обвиненията към тримата са за умишлена безстопанственост, като щетите от нея са на обща стойност от 29 милиона лева.

Делото стартира на първа инстанция, цели десет години след като престъпленията са били извършени. В началото обвинен бе единствено Румен Овчаров. В края на месец март 2018 година Софийската прокуратура внесе в Специализирания съд обвинение срещу бившия министър. Според обвинението, въпреки своите задължения като министър на енергетиката, Овчаров по своя воля не е упражнил достатъчно контрол в действията си. Поради това, последвали са щети за “Мини Бобов дол” на стойност 9 милиона лева.

През месец май обаче делото бе върнато, за да бъдат отстранени допуснати процесуални нарушения. След като бе осъществено допълнително разследване на казуса, с обвинения се сдобиха още вече споменатите Анна Янева и Пламен Евтимов. Бе увеличена и сумата на обвинението, като общата щета бе изчислена на повече от 29 милиона лева.

Според становището на прокуратурата, след връщането на делото е направено допълнително разследване. Събрани са доказателства, че заради неупражнения от страна на Овчаров контрол, за “Мини бобов дол” ЕАД са настъпили значителни по своя мащаб щети.

Обвиненията срещу тримата е за умишлена безстопанственост при условията на т.нар. продължавано престъпление в периода между 2005 и 2009 година. Деянието се определя като “особено тежък случай”, а вследствие на него е започнало произвоство по несъстоятелност на дружеството.

Адвокатите на тримата подсъдими поискаха от съда делото отново да бъде върнато на прокуратурата, визирайки открити в него процесуални нарушения. Акцентирано бе върху разминаване в сумите, за които са повдигнати и самите обвинения. Съдебният състав обаче отхвърли исканията им, заявявайки, че ново връщане на делото надали ще допринесе за събиране на нови доказателства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *