Министър Нено Димов депозира оставка

Нено Димов вече не е министър на околната среда и водите. Днес той подаде своята оставка, а тя бе приета от министър-председателя Бойко Борисов. Новината бе потвърдена от Министерски съвет.

Може да се каже, че министър Димов подаде оставката си от ареста. Той бе задържан за 24 часа вчера, когато прокуратурата го задържа за разпит. В министерството бе извършен обиск, а главните причини за това бяха водната криза в Перник и скандалът с внос на боклуци от Италия. Така Нено Димов се превърна и в първият действащ министър, който попада в ареста. Това е и девета рокада в кабинета “Борисов 3”. Формално оставката на Димов трябва да се гласува следващата седмица в парламента.

Нено Димов бе министър от квотата на ВМРО, а лидерът на “войводите” и министър на отбраната нарече случилото се “показно убийство”. Ден преди това премиерът Бойко Борисов заяви, че казусът с евентуална оставка на Нено Димов е коалиционен въпрос. На този етап не е ясно дали наследникът на Димов в кабинета също ще бъде от квотата на “Обединени Патриоти”. Тепърва ще има разговори в коалицията по тази тема.

ВМРО смятат, че Нено Димов не е отговорен за водната криза в Перник, като отговорността за това е на друго министерство – на регионалното развитие и благоустройството. Факт е обаче, че министър Димов всеки месец е подписвал заповед относно количеството вода, което може да бъде използвано от жителите на Перник.

Очаква се съвсем скоро прокуратурата да вземе решение, дали срещу Нено Димов да бъде повдигнато обвинение.

Не за първи път Нено Димов се забърква в скандал в ролята си на министър. Той бе подложен на критики заради опита за промяна на плана на управление на национален парк “Пирин”, както и заради иска на Европейската комисия срещу България заради мръсния въздух. Преди да стане министър, Нено Димов бе председател на института за дясна политика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *