Деница Сачева поема социалното министерство

Деница Сачева ще бъде новият министър на труда и социалната политика. Очаква се тези дни тя да наследи на поста подалия оставка Бисер Петков. Сачева бе лично предложена за поста от премиера на страната Бойко Борисов. По всяка вероятност нейното назначаване ще бъде гласувано от депутатите утре или най-късно в сряда.

Деница Сачева не е от днес в политиката. В нейната биография влизат изяви като PR специалист, активист в неправителствения сектор, член на здравната каса. Била е сред хората, разработвали стратегически документи за реформите в здравеопазването, направени по времето на министър Илко Семерджиев. По времето на ГЕРБ е заместник-министър в социалното и образователното министество. Тя е сред специалистите, разработили Националната здравна стратегия за периода 2001 – 2010 година. По това време тя осъществява и връзките с чужди партньори като Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия. Била е два пъти кандидат за депутат от квотата на ДСБ и “Десните”.

Припомняме, че в петък Бисер Петков подаде оставката си като социален министър, след като тя бе поискана лично от министър-председателя Бойко Борисов. Тогава Борисов сподели пред медиите, че “никой от кабинета не е искал да работи с Петков”.

Същевременно вицепремиерът Томислав Дончев добави, че истинският мотив за оставката е било разочарованието на премиера, че Бисер Петков не е изпълнявал достатъчно бързо заложените резултати в плановете на социалното министерство.

Политологът Георги Киряков от своя страна сподели мнение, че истинските аргументи за отстраняването на Бисер Петков се крият в тайна. Той смята, че между него и финансовия министър Владислав Горанов е имало остър спор относно заплащането на социалните работници. Киряков смята, че “целият кабинет е заложник на финансовия министър, защото доста от системите са издънени откъм финанси”.

Георги Киряков все пак смята, че в момента правителството е стабилно, защото се забелязва укрепване на отношенията между ГЕРБ и Обединени патриоти. Той е на мнение, че оставката на Бисер Петков е начин на печелене на време, за да се намери “нов източник на финансиране на огромните ями, поглъщащи обществени средства”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *