Социалното министерство очаква глад за трудещи се със средно образование

Дефицит на работници със средно образование се очаква на пазара на труда в следващите години. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който гостува в Сливен за среща с шефовете на две от големите предприятия в града. Той се запозна с вижданията на работодателите относно развитието на пазара на труда. От своя страна те споделиха с него трудностите, които срещат с наемането на работници.

Министър Петков проведе среща и с кмета на Сливен Стефан Радев. Министър сподели мнение, че в момента икономическите данни отчитат висока заетост в страната и рекордно ниски нива на безработица. Според изнесените цифри, през второто тримесечие на годината 75,7% от населението на възраст между 20 и 64 години е реализирано на пазара на труда. Междувременно данните на НСИ показват, че за месец юли безработицата у нас е била едва 4,2%, което е много под средното ниво за Европейския съюз.

Изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова също присъства по време на разговорите, а министър Петков разговаря и с областния управител на Сливен Чавдар Божурски.

Бисер Петков сподели притеснителна прогноза, че в следващите години на българския пазар на труда ще се забележи недостиг на кадри със средно образование. Същевременно се забелязва излишък на хора с основно и висше образование.

Министър Петков сподели мнение, че държавата трябва да положи усилия да мобилизира вече съществуващия пазар на труда. Това означава, че неактивните лица трябва да бъдат активирани да работят, за да се включат в работната сила. Той смята, че трябва да се подобри значително качеството на работната сила и квалификацията на работниците. За това следва да се направят инвестиции за обучение на кадрите в нови компетентности.

Бисер Петков обеща, че Министерството на труда и социалната политика ще положи сериозни усилия, за да се увеличат инвестициите в дигиталните умения на работниците. За целта ще се използват ресурсите по оперативна програма развитие на човешките ресурси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *