Караш без винетка – по-малка глоба, ако платиш на пътя

Шофьорите, които управляват своите автомобили без винетка, ще трябва да платят десет пъти по-малка глоба, ако се съгласят да платят своята санкция на място. Така вместо 300 лева, прегрешилите водачи ще трябва да заплатят едва 30. Това потвърди днес по “Нова телевизия” членът на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Васил Давидов. Той допълни, че заплатената глоба ще предоставя право на водача да завърши пътуването си до своята крайна точка.

Шофьорите на автомобили с маса между 3.5 и 12 тона ще трябва да заплатят по 50 лева, а при най-тежките камиони санкцията достига 70 лева. В момента глобата е между 300 и 3000 лева, в зависимост от категорията на превозното средство.

Инж. Давидов не смята, че тази особеност в правилника ще стимулира масово каране без винетки. Той посочи, че контролът е завишен, поради което трудно някой от водачите би могъл да се изплъзне от санкция.

Васил Давидов припомни, че пътната агенция разполага със 100 автомобила, снабдени с камери, разпознаващи номерата и откриващи нарушители. Той допълни, че товарните автомобили, които се таксуват на база изминато разстояние, ще бъдат следени от сателит.

Инж. Давидов припомни на водачите, че за леките коли винетките стават електронни от 1 януари. Същевременно тол таксуването за всички превозни средства над 3.5 тона ще стартира от 16 август следващата година. Основният механизъм за проверка на тежкотоварните превозни средства ще е чрез инсталирано бордово устройство, изпращащо данни за изчисляване на сумата.

На този етап цените на винетките остават без промяна. Като нововъведение можем да споменем въвеждането на т.нар. уикенд винетка, която важи от 12 часа в петък до полунощ на неделя.

Също така ви припомняме, че водачите няма да бъдат длъжни да пазят бележките си за платени електронни винетки. Проверките на контролните органи ще бъдат осъществявани по електронен път.

Електронните винетки ще разполагат с уникални идентификационни номера, данни за регистрационния номер на превозното средство, държавата, в която то е регистрирано, категорията му, датата на плащане и периода на валидност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *