Всеки четвърти загинал на пътя у нас е пешеходец

Високата смъртност по българските пътища остава сериозен проблем у нас. Това стана ясно и от данните, които бяха представени по време на брифинг на Главна дирекция “Национална полиция”.

Органите на реда съобщиха, че през миналата година е имало 1739 тежки произшествия на пътя, които са включвали участието на пешеходци. Росен Рапчев от полицията посочи, че единствено в обл. Смолян е нямало загинал пешеходец, което говори за наистина сериозен проблем в тази насока.

Той посочи, че смъртността при пешеходците нараства в периода между октомври и януари, когато и се увеличават тъмните часове от денонощието. Тогава пешеходците стават най-малко видими за шофьорите, което води до инциденти. Децата и хората над 65-годишна възраст са най-уязвими, припомни Рапчев.

Според Росен Рапчев, децата между 10 и 17-годишна възраст са особено уязвими, тъй като те тръгват самостоятелно на училище и вече не се движат в присъствието на възрастен. Според Росен Рапчев, добра идея е родителите да поставят на дрешките или раниците им светлоотразителен елемент, който би помогнал на водачите да ги забелязват при тъмно време.

Възрастните пешеходци също са особено уязвими на пътя. Те са бавно подвижни на пътя и често надценяват собствените си възможности, що се отнася до бързо пресичане на пътното платно. Росен Рапчев напомня, че те са уязвими дори и при лек удар, който може да доведе до сериозни последствия.

Росен Рапчев отдаде смъртността на пешеходци в работоспособна възраст на по-забързаното ежедневие и липсата на достатъчно внимание при пресичане на пътя. Той смята, че електронните устройства, най-вече смартфоните, разсейват фатално пешеходците. Той призова пешеходците да не работят с устройствата си, докато пресичат, защото това води до значителен риск за собствения им живот. Той допълни същото и за слушалките, които масово използват по-младите хора, но които също водят до по-голям риск за живота им на пътя. “По този начин, практически, едно от сетивата е блокирано”, напомни Росен Рапчев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *