Спират метрото между “Сердика” и стадиона през уикенда

Гражданите и гостите на София няма да могат да ползват през този уикенд линията на метрото между станциите “Сердика” и “Национален стадион Васил Левски”. Този отчастък от подземната железница няма да функционира, а причината е строежът на третия лъч на метрото. Това бе потвърдено от кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

За да бъде компенсиран липсата на подземен транспорт в тези два дни, общината пуска извънредно автобуси, които да извозват пътниците.

Спирането на метрото в този отчастък се налага заради предстоящо прокопаване на третия лъч от страна на тунелопробивната машина. Тя ще мине под Линия 1, което не позволява движението на влакове.

Йорданка Фандъкова разкри, че машината преминава между 15 и 20 метра дневно, като тя вече се намира пред бъдещата станция на “Орлов мост”. Тя допълни, че специално пуснатите през уикенда автобуси ще се движат със същия график като влаковете. Метрото ще бъде спряно след края на работния ден в петък и ще бъде пуснато преди началото на работния ден в понеделник.

Междувременно директорът на “Метрополитен” Стоян Братоев увери, че първите спирки от третия лъч на метрото ще бъдат пуснати в експлоатация през есента на следващата година.

“От „Патриарх Евтимий“ и “Граф Игнатиев“ кръстовището, където е станция 9, до “Красно село” първите пет станции трябва да тръгнат в края на септември следващата година“, допълни Братоев. Според предварителни прогнози, третият лъч на метрото трябва да обслужва по 130 000 души дневно.

Новите метростанции в столицата ще бъдат 15 на брой. Техните имена вече бяха приети от Комисията по култура и образование на Столична община. Техните имена и интериор ще съответстват с тяхното местоположение.

Можем да очакваме нови мотриси по третия лъч на метрото. Ще бъдат изградени и стъклени рампи, които ще се отварят единствено след като метрото е на станцията, за да се избегнат инциденти на релсите.

Имена на станциите са „Владимир Вазов”, „Тракия”, Стадион „Георги Аспарухов”, „Хаджи Димитър”, „Театрална”, „Орлов мост”, „Патриарх Евтимий”, „Христо Ботев”, „Медицинска академия”, „България”, „Цар Борис III”, „Мизия”, „Овча купел 1 и 2” и „Горна баня”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *