Навиците на успешните хора, които можем да усвоим още сега

Със старта на новия сезон отново получаваме възможност за ново начало. А за да се доближим стъпка по-близко до целите си, невинаги е нужно да предприемаме грандиозни мерки. Понякога единственото, което е нужно да направим, е да вземем пример от хората, които вече са направили своите крачки по пътя към успеха. 

Затова, ако сте готови за едно малко предизвикателство, каним всички тази есен да опитате да усвоите поне един от навиците, на които толкова много успешни личности приписват част от постиженията си. А току-виж до началото на зимата сте успели да се доближите по-близко до лидерите на нашето време и до изпълняването на целите си. 

Играйте шах като Ричард Брансън

Ричард Брансън, бизнесмен, филантроп и собственик на конгломерат от компании, е известен с много неща, но малко хора знаят за неговата тайна за успех – упражнява мозъка и логиката си с помощта на шаха. В своя блог той споделя, че най-вероятно е изиграл хиляди партии шах през живота си. 

„Шахът може би е най-добрата игра на света“, споделя той. „Комбинира най-добрите аспекти от множество спортове – тактика, планиране, смелост и способност да поемаш рискове. Плюс това можеш да изпиеш чаша чай и да имаш стимулиращ разговор с опонента си, докато играеш“. 

Навиците на успешните хора, които можем да усвоим още сега

Шах Византийска империя, сини полета

И макар че шахматът не гарантира моментално възнаграждение с милиони, не пречи да опитаме да го използваме като средство, което да ни доближи до целите ни. Затова какво чакате? Изберете дъска за шах и нека играта да започне. 

Рисувайте като Джордж Буш или оцветявайте като Кейт Мидълтън

Рисуването и оцветяването са хобита, които често се преписват само на малките деца, но някои от най-известните и успешни хора на планетата използват именно този метод да намалят нивото на стрес в моментите за почивка. Джордж Буш избира да прекарва свободното си време в рисуване на пейзажи, на потрети на световни лидери и дори на кучета. 

Навиците на успешните хора, които можем да усвоим още сега

100 загадъчни картини: Магически кръгове – оцветяване по номера

Кейт Мидълтън пък предпочита да оцветява вместо да създава портрети – хоби, което все повече хора избират в последните години, когато на оцветяването се гледа като на друга форма на медитацията.  

Прекарвайте време сред природата като Джак Дорси

През 2011 година създателят на Twitter Джак Дорси споделя, че успява да организира времето си най-добре, когато за всеки ден от седмицата си задава дадена тема. По този начин още с началото на деня има ясна представа какво го очаква и какво се изисква от него. Но дори най-заетите хора имат нужда от почивка. Затова и той си създал навик да отделя всяка събота на походи в планините. 

Ако искате да последвате неговия пример, отделете следващия уикенд или друг почивен ден на време сред природата и вземете термоса и кутията за храна на къмпинг, на поход или на излет.

Играйте бридж като Бил Гейтс

Бил Гейтс счита себе си за традиционалист, когато става дума за хобитата си. Той е почитател на книгите, на тениса и на игрите с карти и по-специално на бриджа. В отговор на въпрос как предпочита да разпуска и как най-успешно забравя за малко за отговорностите си той споделя, че именно тази игра е един от любимите му методи за бягство от забързаното ежедневие. 

Навиците на успешните хора, които можем да усвоим още сега

Карти за бридж и канаста

Другият му любим начин да изключи поводите за разсейване е да прекара време със семейството си. Затова вземете най-доброто от двете и изиграйте една игра на бридж заедно с близките си.  

Тичайте като Мишел Обама и Харуки Мураками 

Във време, когато прекарваме прекалено голяма част от живота си в седнало положение, повече от всякога е важно да намираме поводи да се раздвижим. Това е и главен мотиватор за Мишел Обама, която в дори най-заетите си дни намира време да бяга на пътеката. Дори това да означава, че трябва да се събуди още в 4 часа сутринта. 

Известният японски писател Харуки Мураками пък толкова се влюбил в това хоби, че му посвещава цяла своя книга – „За какво говоря, когато говоря за бягането“. В нея той споделя как е изградил навика си, как това му е помогнало да подобри своята работа и за още задкулисни тайни за живота си.

Четете книги като Тони Робинс, Опра Уинфри и още хиляди успешни личности

Ако не можете да изберете сред всички останали изброени навици, вероятно ще откриете поне един литературен жанр, на който искате да отдадете вниманието си. А именно четенето на книги е навикът, който най-много успешни личности споделят.  

Навиците на успешните хора, които можем да усвоим още сега

Неделни разговори за душата, Опра Уинфри

Тони Робинс, Опра Уинфри и много други познати на всички ни имена разчитат именно на книгите, за да разширят и затвърдят знанията си, за да се сблъскат с различни перспективни и за да тренират способностите на мозъка си. 

С кой или кои от тези навици ще изберете да развиете себе си и да се отправите към целите си този сезон?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *