България е лидер в ЕС по дял на жените в ИТ сектора

България е едноличен и категоричен лидер в Европейския съюз, що се отнася до дяла на жените, работещи в ИТ сектора. Това бе съобщено от вицепремира и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Официалната статистика показва, че около 30% от ИТ специалистите, работещи у нас, са представители на нежния пол. Само за сравнение, средният процент в Европейския съюз в това отношение е 16 на сто.

С този факт Екатерина Захариева изтъкна възможностите, които се предоставят на жените в България, присъствайки на първата по рода си среща на жените външни министри от цял свят. Срещата се проведе в Монреал, Канада. Разбира се, Екатерина Захариева изтъкна ролята и на други силни дами в българския обществен живот, като например председателя на Народното събрание, кмета на София, българския еврокомисар и вицепрезидента на страната. Тя заяви, че българите са доволни от работата на въпросните дами, макар и да не е съвсем ясно, откъде тя би могла да си направи подобно заключение.

Тя все пак добави, че все още около 55 на сто от българите предпочитат президентът на страната да бъде мъж. Подобна тенденция видяхме и на последните президентски избори, когато Румен Радев спечели вота в битка с кандидата на партия ГЕРБ Цецка Цачева.

На срещата в Монреал Екатерина Захариева сподели мнение, че в много случаи жените се представят по-добре в сферата на дипломацията, отколкото мъжете. Поне според нея, политиците трябва да работят за промяна на възприятията спрямо жените, като все още трябва да се работи и за по-силно изразена равнопоставеност на половете.

Външният министър на България също така посочи, че “когато жените бъдат овластени и получат достъп до запазените мъжки територии, то от това печели икономиката и държавата като цяло”. Тя смята, че “ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарасне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *