Няма заразени от коронавирус в България

Няма хора на територията на България, заразени от коронавирус. Това потвърди здравният министър Кирил Ананиев, който даде изявление пред депутатите в парламента. Той посочи, че 23 души у нас са били изследвани за вируса, но никой от тях не е дал положителна проба.

В медиите нашумя случаят на украински музикант, живеещ в Стара Загора, за когото имаше съмнение, че е носител на вируса. Оказа се обаче, че върналият се наскоро от Китай мъж не е болен. Музикантът е бил хоспитализиран с висока температура, но направените тестове са изключили възможността да е носител на коронавирус. Той за кратко бе под карантина, но вече е освободен от болницата.

Министър Кирил Ананиев посочи, че по официални данни в Европа има 47 случая на болни от коронавирус. Най-много са в Германия – 16, докато във Франция са 12. Във Великобритания болните са 9. На Балканския полуостров все още няма хора, които са диагностицирани като носители на коронавирус.

Кирил Ананиев призна, че винаги има възможност коронавирусът да влезе у нас, но той е сигурен, че предприетите превантивни мерки ще дадат добър резултат.

Междувременно министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че за всички служители по границите вече са осигурени предпазни ръкавици и маски.

Попитан дали България има достатъчно количество подсигурени ръкавици и маски, министър Ананиев отвърна, че вече има направени заявки за подсигуряване на тяхната бройка.

Иначе жертвите на коронавирус в световен мащаб вече са над 2000. Общият брой на заразените вече надвишава 74 хиляди души. Китай все повече затяга мерките за сигурност в провинция Хубей, където положението е най-тежко. В някои населени места придвижването е съвсем ограничено, а семействата са инструктирани, че само един човек може да излиза или пазарува. При нарушение на поставените от правителството указания китайските граждани рискуват дори да попаднат в затвора. Междувременно все по-сериозни стават и загубите на различните бизнеси, тясно свързани с китайската държава, включително и у нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *