Как да озеленим градината добре?

Красив, зелен двор с много цветя, храсти и зелени площи, които са добре комбинирани и оформят едно съвършено цяло. Това звучи като невъзможна задача и сигурно си мислите, че само скъпоплатен професионалист може да я изпълни. Но това не е така! Вие сами може да аранжирате и озелените градината си, като реализирате свои собствени проекти и идеи. Предимството на този вариант е, че ще направите уникален и ваш си дизайн, който ще удовлетворява вашите желания.

Как да озеленим градината добре?

При нас ще намерите изключително разнообразие от декоративни храсти , тревни смеси и невероятен избор от цветя. Ще получите професионален съвет за отглеждането им, както и много съвети за аранжирането им. 

И тъй като цветята и тревните площи са добре познати и всеки оформя с тях лесно градината си, ще ви обърнем внимание на храстите, с които може да направите Вашата градина красива и оригинална.

Храстите освен красиви, могат да бъдат и полезни. Може да ги засадите покрай оградата и така да скриете двора си от любопитни погледи. Най-познати в тази роля са туите, но ние ще ви предложим и още оригинални възможности:

Дива лоза (Parthenocissus) – Дивата лоза е най-широко разпространеното у нас влечащо растение. Отличава се с извънредно бързия си растеж, който дава възможност да покрива за най-кратко време. Расте изключително бързо, за година покрива около 2 м, дори повече. Ако я оставим с годините може да достигне до 20 м дължина. Затова е добре да се подрязва, ако не искаме да завладее двора ни. Дивата лоза не се закрепва за повърхностите, както бръшляна – с коренчета, а с тънки мустачета, които се захващат и увиват, а не се впиват и така по никакъв начин не вредят на сградата. Изключително непретенциозно растение. Вирее при всякакви температури. През първата година, докато е малка, е добре да ѝ помогнем да се покачи на оградата като я привържем или я прикрепим с подпорки. Дивата лоза не страда от болести, насекоми и вредители.

Жасмин зимен- жълт – Издръжливо широколистно катерливо растение със зелени дъговидни клони, обсипани с малки яркожълти цветчета. Невероятно красиво и внасящо много настроение с жълтия си цвят. Вирее на пълно или частично слънце и на защитено от ветрове място. Зимният жасмин е много популярно цвете именно заради цъфтежа му през зимата, когато имаме най-голяма нужда от багри. То се отглежда лесно и не е претенциозно.

Клематис – Това е много красив храст и при нас ще намерите разнообразие от цветове – бял, лилав, розов и др. Клематисът е катерач, който  достига височина до 2,5 м. Когато засаждате клематиси, изберете място на слънце или полусянка и засадете храста дълбоко във влажна, плодородна, добре дренирана почва. Засаждайте клематисите върху подходяща опора като пергола, стена, беседка, ограда или свободно стояща рамка за катерене.

Фалопия – Бързорастяща листопадна увивна дървесна лиана. Може да се отглежда и в по-широки контейнери по балкони и тераси. Достига височина 7м. Нуждае се от конструкция за катерене. Използва се за бързо озеленяване. Развива се еднакво добре както на слънчево, така и на полусенчесто място. В периода на израстване се полива обилно и до август се наторява всяка седмица.

Предлагаме на Вашето внимание и няколко вида интересни храсти, с които да оформите акцент в градината:

Азалия – бавнорастящ, компактен храст, цъфтящ с множество цветове. Цъфти през март и април. Извън цъфтеж азалията също е красива. Тя има блестящи зелени листа и изглежда не по-малко красиво. Достига височина 120 см.

Бругманзия – Внесете екзотика в градинита си. Невероятно красиви, големи двойни цветове. Това растение ще ви радва през цялото лято с красотата си. Ароматът на цветята изпълва летните нощи. Бругманзията има големи яркозелени листа и е храстовидна.

Вейгела – е красив многогодишен храст, цъфтящ в предимно розови и лилави тонове. Произходът й се корени в районите на Източна и Централна Азия. Вайгелата цъфти от началото на май до края на юни.

Как да озеленим градината добре?

Вигна Каракала – е род многогодишни вечнозелени растения. Произхожда от тропическите райони на Африка и Централна Америка. Израства много бързо, като в началото на вегетацията растежът може да достигне до 20 – 30 см. на ден. Изключително подходящи цветя за прикриване на стени, огради като пълзящо/ увивно растение. Също така се ползва и за бърз почвопокривен ефект. Каракалата израства до 5 – 7 метра. Листата са светлозелени, а цветовете са обагрени във виолетово, бяло или светло жълто. Цъфти от средата на лятото до есента (от юни до октомври). На местата с минимални температури над нулата, каракалата расте като многогодишно растение, но при нашите климатични условия се отглежда като едногодишно цвете в градината, като може да презимува в съдове на светло и хладно.

Дойция – Компактен широколистен храст с опадащи листа. Наричат я още и Пясъчна Дойция. Достига височина до 1м и се разпростира на ширина до 1м. Предпочита слънчеви изложения и богати на хранителни вещества почви. Цъфти през юни с атрактивни ароматни цветове.

При нас ще намерите още и още интересни и красиви видове храсти, с които да оформите Вашата градина. Ще ви предложим и растения за оформяне на алпинеиум – оригинален акцент в двора. 

Помислете как желаете да изглежда Вашата градина и заповядайте при нас! Ние ще реализираме идеите Ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *