Строежът на новия парк “Въртопо” върви добре

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че строежът на първия етап на новия софийски парк “Въртопо” ще приключи в края на месец септември. Фандъкова направи инспекция на строежа, наблюдавайки дейностите и докъде са стигнали те.

Новият парк “Въртопо” ще бъде от полза на жителите на кварталите “Младост” и “Мусагеница”, както и прилежащите им райони. Кметът Йорданка Фандъкова довери, че в края на следващия месец първият етап от строителството на новия парк би трябвало да бъде завършен. Тя добави, че строителните дейности не са били никак лесни, а причина за това е трудният терен. “На практика се наложи да правим парково пространство във вертикална среда”, обясни тя.

Новият парк “Въртопо” в столицата – в процес на изграждане

Кметът обясни, че паркът ще бъде подходящ най-вече майки с деца и за игра на малчуганите. По първоначален план, предвижда се изграждането на няколко детски площадки – за деца под и над 3 години, както и фитнес съоръжения.

Тя припомни, че преди да бъде започнато превръщането му в парк, същото това място е приличало на сметище. “Има все още такива моменти – дерето е заринато с боклуци. Те ще бъдат изчистени, но ще помоля всички жители на съседните квартали да не превръщаме това хубаво място в сметище”, призова Фандъкова.

Кметът призна, че Общината е имала и известни проблеми с отчуждаването на някои частни терени. Именно поради тази причина, два от входовете работят, но за третия се изчаква, защото предстои да се придобие още един частен терен. Фандъкова обеща по-добър подход откъм “Мусагеница”, където ще има алея за достъп на майки с колички.

Новият парк “Въртопо” в столицата – в процес на изграждане

Вторият етап на строителство на парка ще стартира след отчуждаването на съответните частни имоти. Целта е да може да се работи по терен, намиращ се до реката, където столичани биха могли да си правят пикници.

За финал кметът Фандъкова припомни, че в момента тече усилена работа по втория етап на строителство и на “Северен парк”. В “Западен парк” пък тече голяма реконструкция със средства по ОП “Региони в растеж”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *