Притеснително: Ходим на очен лекар само при нужда

Около 71% от българите посещават очен лекар единствено при нужда или възникнал проблем. Притеснителните данни достигат до нас от проучване на социологическата агенция “Маркет Линкс”. Участие в изследването са взели 1000 души на възраст между 20 и 45 години, обяви представителят на агенцията Станислава Чипева. Тя уточнява, че 47% от запитаните са с висше образование, 51% – със средно, а останалите – с основно.

Около 30% от анкетираните са признали, че вече имат съществуващ проблем по отношение на зрението. Като такива най-често се споменават късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Според данните на проучването, хората най-често предпазват очите си със слънчеви очила, очила за компютър или т.нар. “изкуствени сълзи”. Повече от половината анкетирани признават, че единствено само са чували за лазерна корекция на зрението, а само 3 процента от тях са прибягвали до подобна интервенция. Повече от 20% от запитаните дори не знаят, че съществува такава процедура.

Д-р Иво Боршуков от своя страна уточнява, че лазерната корекция не е метод, който може да бъде приложен върху абсолютно всеки пациент. Той обясни, че прегледите преди лазерна терапия са далеч по-подробно и комплексни, отколкото рутинните такива. Той напомни, че лазерната корекция не се заплаща от Здравната каса.

Имайки предвид, че много българи работят и изкарват прехраната си пред компютър, лекарите препоръчват на всеки 15 минути да отместваме поглед от екрана, а на всеки час да извършваме физически упражнения.

Липсата на редовни профилактични прегледи на зрението може да се окаже опасна. Една голяма част от очните заболявания, като например – глаукомата, се развиват без наличие на симптоми. Един преглед годишно може да спаси зрението ви, съветват специалистите.

С други думи, не подценявайте здравето на своите очи. Отделете време за поне един профилактичен преглед в годината, за да се чувствате самите вие сигурни и спокойни. А ние ще ви дадем и конкретна идея – още днес посетете вашия личен лекар и го помолете за направление за очен лекар. Направете си тази услуга!

1 thoughts on “Притеснително: Ходим на очен лекар само при нужда”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *