Роден лекар осъди прокуратурата за 40 000 лв.

Български лекар успешно осъди прокуратурата да му заплати сериозната сума от 40 000 лв под формата на обезщетение. Става дума за медика от Горна Оряховица Михаил Милатович. Преди време той бе набеден, че е извършил убийство на новородено.

Големият скандал избухна преди девет години, когато случаят доби популярност като “бебето от фризера”. Тогава д-р Милатович и негови колеги бяха обвинени, че са убили новородено. Тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов дори прочете от парламентарната трибуна материали, свързани със случая, събирани със специални разузнавателни средства.

В крайна сметка обаче срещу лекарите така и не бе повдигнато обвинение, тъй като бе установено, че бебето е било родено мъртво. Три години по-късно прокуратурата официално прекрати разследването срещу медиците.

Д-р Михаил Милатович обаче не спря да търси правата си, завеждайки дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините, печелейки го на две инстанции. Делото приключи в началото на месеца, като Върховният касационен съд отказа касационно обжалване.

Държавното обвинение оспори обвинението пред ВКС, а също и размера на обезщетението, но неуспешно. До осъдително решение се стигна най-вече заради това, че окръжните прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова са огласили публично случая и са направили неправномерни изказвания. Съдът отсъди, че в случая на д-р Милатович е нарушена презумпцията за невинност, без да са събрани нужните доказателства. Това, от своя страна, е довело до създаване на убеждение в обществото, че лекарят е престъпник. Според решението на съда, в случая вредата за д-р Милатович е особено сериозна, тъй като внушенията идват от авторитетна институция като прокуратурата. Споменава се, че вследствие на инцидента, д-р Милатович е бил третиран зле от свои колеги и съграждани.

Тогава от парламентарната трибуна вътрешният министър Цветан Цветанов направи прибързани изявления, казвайки че “едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс”. Нещо, което впоследствие се оказа, че не отговаря на фактите и истината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *