Имотите в “Дружба” и “Овча купел” поскъпват най-много

Най-силно поскъпващите имоти в София са в кварталите “Дружба” и “Овча купел”. Това сочат наблюденията на агенцията за недвижими имоти “Адрес”. Иначе оттам отчитат, че пазарът в столицата е преминал своя пик, а строителните предприемачи вече коригират цените си надолу.

От агенция “Адрес” изчисляват, че ръстът на цените спрямо миналата е година е с около 7.7%. Макар и доскоро смятани за не особено благоприятни за живот, най-осезаемо е поскъпването в кварталите “Дружба” (+12.59%) и “Овча купел” (+11.52%).

Причините за това са съвсем лесно забележими. В “Дружба” вече има действаща линия на метрото, докато в “Овча купел” тепърва се изгражда такава. “Дружба” може да се похвали и с близост до офис зони като тези на Цариградско шосе и Бизнес парка, докато “Овча купел” е в непосредствена близост до Нов български университет. Допълнителен фактор за поскъпването на тези два квартала са и интересните инвестиционни проекти, които тепърва се развиват в близост до тези два района, отчита изпълнителният директор на “Адрес” Георги Павлов.

Оперативният директор на агенцията Гергана Тенекеджиева отчита, че инвеститорите вече са придобили навик да следят поведението на своите клиенти, съобразявайки цените си с тях. Самите купувачи от своя страна са информирани и добре ориентирани на пазара, правят много огледи и се стараят да сключат най-добрата възможна сделка.

Според нея, индивидуалните продавачи изостават от останалите, тъй като често повишават цените изкуствено и много по-трудно успяват да сключат желаната сделка.

Експертите от “Адрес” са на мнение, че до края на годината цените ще се задържат стабилни. Поскъпване се очаква, но само в районите, които са по принцип предпочитани, както и за конкретни имоти.

А как купувачите финансират своите сделки за така желания недвижим имот? Според експертите от “Адрес”, това вече се случва с финансиране на сто процента от банките. Те често съчетават своите жилищни кредити с ипотечни такива, за да бъде компенсирано съучастието в ипотеката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *