Цените на имотите в София са скочили с 35%

Сериозен скок на цените на имотите се забелязва в София през последните три години. Статистиката показва, че жилищата в столицата са поскъпнали с цели 35% за последните три години. Увеличение се забелязва и в други големи градове в страната, споделят от Националния статистически институт.

Данните са категорични – през четвъртото тримесечие на 2018 г., имотите в столицата са поскъпнали с 35,25% спрямо отпреди три години.

Вторият най-бързо поскъпващ град у нас след София, поне що се отнася до стойността на жилищата, е Пловдив. Там за три години цените на имотите са се увеличили с 34,47%. В останалите четири града у нас, където населението е над 120 хил. жители, поскъпването също е било сериозно в същия период от време.

Идентични темпове на увеличение се забелязва в градовете Варна, Русе и Стара Загора, където то е съответно 26%, 27% и 28%. Тук е важно да се уточни, че по отношение на Варна, в данните не са включени продажбите на имоти в курортите.

Любопитно е, че значително по-слабо е поскъпването в Бургас, където то се равнява на 18,23% за три години. Сравнено със София и Пловдив, това е практически наполовина по-малко.

Данние на НСИ категорично посочват, че поскъпването на имотите е най-сериозно там, където има и най-голямо средно увеличение на заплатите. Съвсем нормално, по-високият стандарт на живот кара повече хора да местят в тези градове, което води и до по-висок скок на имотите.

Друг любопитен факт е, че старите сгради поскъпват повече от новите такива – 28,24% срещу 22,3%. Изключение правят Пловдив и Стара Загора, където новите жилища поскъпват повече.

Междувременно управителят на Antre Real Estate посочи кои са локациите в София, които са най-търсени от купувачи и наематели. Това са “Лозенец”, районът около “Докторска градина”, южните райони и този около “Кръстова вада”. Той е на мнение, че развитието на пазара от началото на тази година е напълно устойчиво, като най-вероятно ще остане такова и в бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *