Колко често се налага смяна на запалителните свещи на автомобила?

Периодичната поддръжка на автомобила е нещо, което всеки съвестен шофьор трябва да прави. Това осигурява по-голям комфор, надеждност и безопасност при шофиране. 

Сред всички начини, по които можете да поддържате автомобила си, смяната на запалителните свещи е един от най-малко известните, а в същото време е от голямо значение. Но колко често трябва да ги сменяте и можете ли да да го направите сами? Нека обърнем повече внимание на всичките ви въпроси в статията по-долу.

Колко често се налага смяна на запалителните свещи на автомобила?

Източник на изображението: pexels.com

За какво служат запалителните свещи на автомобила?

Те са основен компонент, който участва в стартирането на двигателя, затова и трябва винаги да са в перфектно състояние. Преди да ви кажем колко често да се сменят запалителните свещи, трябва първо да разберете за какво служат те. 

Свещите са част от автомобили с бензинови, метанови и дизелови двигатели. Те са монтирани в горивната камера, а искрата от тях осъществява запалване на горивото в цилиндъра. 

Запалителните свещи са решаващи за безпроблемното запалване на двигателя, неговата работа в режим на празен ход, ускорението и достигането на максимална скорост. От тяхното представяне зависи и икономичността на автомобила. 

Кога е време да ги смените?

Както всички компоненти в колата, при запалителните свещи също идва момент за подмяна. Вече разбрахте, че те са от ключово значение за стартирането на двигателя. С времето обаче могат да се замърсят или износят, възпрепятствайки запалването на искрата. 

Няма универсална индикация, подсказваща, че е време за смяна, но има знаци, които го показват, че е време за преглед от механик. Не ги подценявайте. 

Ето и някои от признаците:

  • Колата не може да запали – проблемът възниква при изтощен акумулатор, както и при замърсени или износени свещи. Ако забележите бял дим от ауспуха, причината със сигурност е в свещите.
  • Автомобилът не работи на празен ход – ако сте спрели и сте на неутрална скорост, но усещате, че има опасност двигателят да изгасне, това е сигурен знак, че трябва да проверите запалителните свещи. 
  • Трудно ускорение – усещате, че двигателят се тормози или има колебания при ускорение. Причината е, че процесът на горене спира за момент. 
  • Липса на икономичност – в случай че забележите, че зареждате колата си по-често за същите изминати километри, възможно е тя да е започнала да харчи повече. Това се случва, когато свещите не запалват добре въздушно-горивната смес.

На какъв пробег се подменят свещите? 

Това зависи от възрастта на автомобила. Няма унивесален пробег, в рамките на който е нужно да се сменят запалителните свещи. Най-общо казано, при по-старите автомобили е за предпочитане тази операция да се извършва на всеки 15 000-20 000 км, докато при по-новите автомобили е възможно да се сменят свещите на 40 000-60 000 км. 

Можете да удължите живота на запалителните си свещи, ако ги почиствате периодично. Това може да се случва на всеки 10 000 км. 

Смяна на свещите – сами или в сервиз?

Подмяната на запалителните свещи не е сложна задача, ако сте го правили и друг път. Ако досега не сте сменяли подобен тип части, най-добре е да посетите доверен сервиз, тъй като специалистите там са запознати с изискванията на различните модели автомобили. 

Освен това е важно да закупите свещите си от магазин за авточасти, който може да ви даде гаранция за произход и качество. Там ще получите и правилен съвет при избора от опитен персонал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *