България ще получи от ЕС 1.35 млрд. евро за борба с коронавирус

България ще получи сумата от 1.35 млрд. евро от Европейския съюз за битка с вируса COVID-19, потвърди евродепутатът Андрей Новаков, който е сред родните представители в Брюксел.

Той разкри, че Европейският парламент е отпуснал сумата от 37 милиарда евро на страните-членки за битката със COVID-19. Те са предазначени за закупуване на медицинско оборудване, маски, защитно облекло и други консумативи от този вид. Парите са отделени от Инвестиционната инициатива на ЕС за битка с коронавируса. Ще се покриват разходи със задна дата, направени до 1 февруари 2020 година, обясни Андрей Новаков.

Основната цел на ЕС е да бъдат подкрепени системите за здравеопазване, малкия и среден бизнес, краткосрочните схеми за работа и обществените услуги.

България ще може да усвои въпросните 1.35 милиарда евро по следния начин:

  • 122 милиона евро са достъпни незабавно на страната.
  • 690 милиона евро са от предварително разпределяните фондове, които са предвидени за годината.
  • 546 милиона евро са от структурните инвестиционни фондове, които ще имаме възможността да преразпределим.

Андрей Новаков съобщи, че ЕС е бил осигурил и по-рано финансиране на Италия и Испания, които са най-силно засегнати от COVID-19, но европарламентът е допуснал грешката да не обяви публично своята инициатива. “Заради това хората се почувстваха изоставени”, посочи Новаков.

Андрей Новаков добави, че ЕС е осъществил помощ по още множество различни начини, но медиите не са го отразили. “По този начин се захранва евроскептицизма”, посочи българският евродепутат.

“Всеки път, когато обсъждахме ЕС да сподели отговорности с държавите членки, винаги имаше хора, които настояват образованието и здравеопазването да си останат в ръцете на националните власти. “А сега, когато нещата се влошиха, има хора, които обвиняват съюза, без да са му дали разрешение да действа”, обясни още Новаков.

“Когато тази криза приключи, съюзът трябва да е готов и за следващата, а не да развива процедурата тепърва”, обясни още българският евродепутат.

Новаков каза още, че като член на комисията по регионално развитие ще предложи резолюция с възможни решения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *