Доброволна карантина за хората, завърнали се от страни, в които има коронавирус

Заради опасността от разпространение на смъртоносния коронавирус, лекарите препоръчват на всеки, който се е завърнал от страни, където върлува заразата, да се подложат на доброволна, двуседмична карантина. Разбира се, преди това е необходимо да бъдат предоставени доказателства за това, че хората са посетили рискова зона.

Платен или неплатен да бъде отпускът, при доброволна карантина

Стана ясно също, че при една такава евентуална доброволна карантина би било по-добре не да се отпускат болнични, а дните да се приспаднат от годишния платен отпуск на служителите.

Синдикатите се изказаха по този въпрос и помолиха за по-ясни правила, напомняйки, че един болничен, който не е съгласуван с управлението на фирмата, би могъл да доведе след себе си доста спорове.

Дискусията на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество

Наблюдението на състоянието на пациентите е отговорност на джипитата, напомни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, на проведеното днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той каза също, че при посещението на страна, в която има открити огнища на заразата, всеки един човек разполага с две опции. Ако инсталираните термокамери сигнализират, че той е вдигнал температура, то тогава случаят се поема от здравните органи и те настаняват болния в съответните здравни заведения. Вторият вариант пък касае случаите, при които термокамерите не са отчели повишена температура, но опасност от зараза все пак съществува,  ако човекът идва от опасен район, който вече е засегнат от коронавируса. В този вариант именно е необходимо човекът да се прибере у дома, но да стои изолиран от обществото в продължение на 14 дни, през което време да е под пълното наблюдение на своя личен лекар. Министърът отбеляза, че в този случай обаче близките на поставения под карантина все пак ще продължават да ходят на работа и да се срещат с други хора.

Що се отнася до детайлите по отпускането на отпуски за доброволна карантина,  социалният министър Деница Сачева заяви, че в момента е на фокус по-скоро медицинската част, докато точните организационни аспекти все още не са достатъчно изяснени. Тя подчерта, че трябва да има добра координация както на регионално, така и на национално ниво, както и личните лекари също да се включат в дискусията, за да изкажат мнението си по въпроса при какви обстоятелства хората е добре да си останат у дома.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *