Наръчник за студенти – как да управляваш парите си като студент?

Студентският живот е пълен с много забавления, но предизвикателствата и изпитанията не липсват. Започваш  да живееш сам в нов град и за пръв път всички отговорности за бита падат изцяло върху теб. Сред тях е и бюджетирането – хранене, сметки, излизане, учебници, пътуване и т.н.

За добро или лошо, голяма част от студентите имат фиксирана сума на месец, която родителите им дават, и е по-скоро изключение да получат допълнителни средства. 

Как обаче да се справиш с тази отговорност? Важно е да не подхождаш лекомислено към парите си, тъй като студентските години са школата, която ще ти помогне да научиш основни правила за управление на личните ти финанси. За да ти помогнем, подготвихме материал, в които сме събрали няколко основни правила за ефективно управление на студентския ти бюджет. Ето ги и тях:

Наръчник за студенти - как да управляваш парите си като студент?

Източник на изображение: AdobeStock

5 полезни съвета за управление на парите ти като студент

Създай си бюджет. Това е един от най-добрите варианти да управляваш средствата си. Раздели всичките си пари по категории и се старай максимално да се придържаш към направения предварително план. 

Ако се чудиш откъде да започнеш – записвай всеки разход през месеца и накрая направи сметка каква сума отделяш за храна, наем, забавление, пътуване, абонаменти и други. По възможност, опитай се да оптимизираш разходите като си купиш карта за транспорта, например. Намали ненужните разходи. Ако парите ти не ти стигат, намери си работа, дори да е почасова. Така ще си гарантираш някаква финансова стабилност. 

В създаването на бюджета може да ти помогнат мобилни приложения, готови онлайн таблици за бюджет и други. Потърси онлайн и виж ресурси, които може да ти бъдат от полза. 

Спестявай в ежедневието си.  Когато вече имаш бюджет, помисли за това как да оптимизираш разходите си максимално, за да успяваш да го спазваш. Отново напомняме, преглеждай за какво си похарчил парите си и виж къде можеш да направиш икономия или да харчиш парите си по-ефективно. 

Няма нищо странно да търсиш изгодни предложения и оферти, когато бюджетът ти е ограничен. Търси изгодни промоции, храни се на студентски стол, ако имаш възможност, готви си вкъщи и други. Научи се да не пилееш парите си. Това умение ще ти бъде ценно през целия живот.

Създай си фонд за спешни случаи. Докато средствата за таксата за учебната година са предварително покрити – било то от родителите ти или с помощта на студентски кредит , останалите разходи не са фиксирани и трудно могат да бъдат предвидени до стотинка.

Колкото и пари да имаш на месец, винаги можеш да отделиш дори и малка сума. Достатъчно е да спестяваш по 20 лева на месец. При непредвидени ситуации, тези пари може да са ти от полза.

Намери си работа. 

Ако искаш да си гарантираш още по-голяма сигурност и не искаш да зависиш изцяло от родителите си – намери си почасова работа. Вероятно няма да получаваш много голяма заплата, но ще можеш да покриваш странични разходи. Точно студентските години са идеалното време да потърсиш платен стаж по специалността и да натрупаш някакъв опит преди да започнеш да си търсиш работа на пълен работен ден.

Намери правилните за теб финансови инструменти. 

Също така, можеш и да кандидатстваш за студентски кредит за ежедневни нужди или пък за кредитна карта, с която да можеш да разполагаш със средства винаги, когато имаш нужда. На които и от вариантите да се спреш, подхождай с отговорност към тези финансови инструменти. Винаги плащай задълженията си в посочените срокове изцяло, плюс натрупаните лихви. Кредитната карта ще ти гарантира спокойствие, че можеш да реагираш в непредвидени ситуации. Освен това, ако си изряден кредитополучател, кредитната карта може да ти помогне да изградиш добра кредитна история. 

Студентските години са едни от най-хубавите в живота на много хора. Това е времето, в което всеки израства в личен план. Създай си добър старт в живота и започни да градиш полезни навици, умения и проявявай креативност във всяка насока. 

Не подценявай развитието на финансовата си култура. В бъдеще – колкото и пари да имаш, ако не ги управляваш правилно – те никога няма да ти бъдат достатъчни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *