Днес откриват изложба, посветена на 140 години София като столица

Днес в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) се открива нова изложба, посветена на 140 години от обявяването на гр. София за столица на България. Посетителите на изложбата ще имат възможността да се насладят на рядко виждани досега произведения на родни художници, различни картички и архивни снимки на столицата.

Пред “Дневник” директорът на СГХГ сподели: “Обхватът на авторите е много голям, защото изложбата носи в себе си една ретроспекция, макар и в неголям обем от произведения – с творби, които започват от годините след Освобождението на България и обявяването на София за столица, и стигат до творби в днешно време”.

Официалното име на експозицията е “Думи, образи, места”. Изложбата ще бъде открита точно в 18 часа, като софиянци и гостите на столицата ще могат да й се насладят до средата на февруари 2020 г.

Произведения на големи български художници ще бъдат представени в рамките на изложбата. Сред тях са автори като Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Златю Бояджиев, Дечко Узунов и Текла Алексиева. Свои произведения, специално за целта на изложбата, са преотстъпили Регионалният исторически музей в София, Националната галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен.

Освен произведенията на различни художници, ще могат да бъдат видени още части от текстове, чрез които различни автори са описвали София такава, каквато са я виждали. “Личности, било българи или чужденци, независимо дали са писатели, дипломати, пътешественици, учители, музиканти, архитекти, всеки със своя интерес и отношение към града. Затова тези текстове са богати, разнообразни, дават не само положителната гледна точка на града, но понякога и отрицателната”, допълва директорът.

Помислено е и за хората с намалено зрение, които ще могат да се насладят на изложбата посредством 10 тактилни 3D картини, за които помагат Институтът по информационни и комуникационни технологии към БАН и Столичната община.

Организаторите на изложбата са предвидили още излъчването на документални филми и организиранет на различни културни събития.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *