Три български региона са с най-ниска продължителност на живота в ЕС

Тъжна за България статистика показват данните от анализ на Евростат по отношение на средната продължителност на живота в Европейския съюз през 2016 година.

Според изнесената информация, трите региона с най-ниска продължителност на живота в ЕС се намират в България. Това са Северозападен (73.3 години), Югозападен (74.4 години) и Северен Централен (74.4 години). Същото проучване показва, че средната продължителност на живота в Евросъюза достига 81 години.

Средната продължителност на живота в България през 2016 година е 74.9 години. По този показател отново сме на последно място в Обединена Европа, категорична е статистиката.

Данните НСИ посочват, че най-високият процент застаряващо население на възраст над 65 години е регистриран в областите Видин (29 на сто), Габрово (28 на сто), Кюстендил и Ловеч – по 26 на сто. Донякъде очаквано, най-нисък е този процент в София-град – 17 на сто, докато във Варна цифрите показват 18 на сто.

След като вече установихме коя е нацията с най-кратък живот в Европа, нека си зададем обратния въпрос – кои нации живеят най-дълго?

Данните на Евростат показват, че най-дълго в ЕС живеят испанците, италианците и французите.

Най-високата средна продължителност на живота в Европейския съюз е регистрирана в испанската столица Мадрид, където средната продължителност на живота достига 85.2 години. Столицата е следвана от още две области в иберийската държава – Ла Риоха и Кастилия Леон (и двата по 84.3 г.).

В Топ 5 попада и италианският регион Тренто, както и регионът Ил дьо Франс във Франция.

Връщаме се обратно към регионите с най-ниска продължителност на живота. Освен вече споменатите три региона в България, в Топ 5 попадат още един румънски и един унгарски регион, посочва Евростат.

За съжаление, България е с най-ниска продължителност на живота от целия Балкански полуостров. Дори страна като Албания е пред нас със средна продължителност на живота от 78.5 години. На Балканите най-дълго живеят гърците, при които средната продължителност на живота достига 81.5 години.

Разбира се, далеч от изненадващо, проучването на Евростат установява, че в цяла Европа жените живеят по-дълго от мъжете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *