Социолози очакват да гласуваме три пъти през следващата година

Не един, не два, а три пъти ще гласуваме през следващата 2019 година. Подобна прогноза даде социологът Кольо Колев, който говори по време на национална конференция за изборните системи.

Колев смята, че приетият преди много време изборен кодекс в България е “съмнителен” и предлагащ “огромни възможности за деформация на изборния процес”. Социологът заяви, че очаква през 2019 година да сме изправени пред три различни избора – за евровот, за местни избори и за предсрочни парламентарни такива.

Според него няма как един парламент да продължи да съществува, когато “нещо се дъни през седмица”. Тогава се изисква “нова конфигурация”, защото “скандалите не са случайност, а са предизвикани от негативна селекция в администрацията”, смята Кольо Колев.

Различни са мненията на различни хора относно принципа за уседналост по време на избори. Кольо Колев и Михаил Константинов са на мнение, че е нужен широк дебат по въпроса, дали принципът трябва да се въведе и на парламентарния вот. Хора като Юлий Москов обаче са против. Москов е на мнение, че всички граждани имат равни права, гарантирани им от констутицията, касаещи правото им да гласуват.

Михаил Константинов от своя страна добави, че гласуването в чужбина няма почти никаква тежест от електорална гледна точка, тъй като гласовете отвъд граница “променят средно по мандат и половина на избор”.

“В 21-ви век, когато хората пътуват, работят на различни места, да се връщаме къде хората прекарват повече време, е безумно”, опонираха противниците на принципа за уседналост.

Една от водещите теми в обществото напоследък е машинното гласуване по време на избори. Социологът Кольо Колев смята, че този тип гласуване няма как да реши проблема с порочните практики, макар и при него да не съществува недействителен вот. Причината за това е, че така или иначе, машинното гласуване ще се провежда редом до гласуването с хартиени бюлетини.

Кольо Колев смята, че и колегите му социолози имат вина за “тази каша”, тъй като те не говорят достатъчно по въпроса. Колев е на мнение, че на този етап в обществото няма достатъчно доверие към електронното гласуване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *