България вече прилича на латиноамериканска страна по качество на живота

Поредна тревожна статистика, свързана с качеството на живот у нас. Според данните в годишния индекс за обществен напредък, изготвен от американската неправителствена организация Social Progress Imperative, базирана в столицата Вашингтон, животът в България вече може да се оприличи на такъв в латиноамериканска държава.

Докладът на SPI се базира върху 51 показатели, които се събират, за да се прецени качеството на живот в съответната страна – от нормалния достъп до санитарен възел до свободата на медиите и качеството на висшето образование. По този начин се изчисляват и перспективите, които стоят пред разглежданата държава. За съжаление, България не е сред страните, които могат да се похвалят с перспективно бъдеще.

За 2019 година България се намира на 43-о място от 149 страни, разглеждани в индеска. Същевременно сме на 51-а позиция по БВП, изчислен чрез покупателната способност на населението.

Измерено по БВП и покупателна способност, европейски държави като България, Сърбия и Черна гора изглеждат откъснати от европейския континент, като в този аспект те по-скоро могат да бъдат сравнявани със страни като Иран, Барбадос, Ботсвана, Туркменистан, Коста Рика и Доминиканската република.

От друга страна, безспорен №1 в класацията на SPI е Норвегия, следвана от САЩ, Холандия, Дания, Швеция, Австрия, Германия, Белгия и Швейцария.

В подобна ситуация като нашата е и Румъния, която също бележи отстъпление назад в индекса. Отбелязва се, че в северната ни съседка има прогрес, що се отнася до доходите и покупателната способност, но има сериозни проблеми по отношение на здравеопазване, достъп до питейна вода и санитарни условия.

България има добра оценка по отношение на задоволяването на основни нужди на населението с индекс от 89.59 (при среден такъв 67.50), но проблем остават достъпът до санитарни обекти, качеството на жилищата и мръсният въздух, както и очакваната продължителност на живота. Едва на 82-о място сме и по отношение на индекса, доколко сме свободни да кажем това, което мислим, без да се притесняваме за последствията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *