Ще има нов национален стадион, скоро ще знаем къде

Министърът на спорта Красен Кралев потвърди пред журналистите, че ще бъде изграден нов национален стадион. До края на годината би трябвало и да знаем къде точно ще бъде разположен той. В момента за национален стадион се използва съоръжението “Васил Левски” в центъра на столицата, но то далеч не отговаря на модерните изисквания на УЕФА и ФИФА.

Красен Кралев заяви, че вече се обсъждат няколко варианта за локация, които са били предложени от кмета на София Йорданка Фандъкова.

В момента се обмислят и два различни варианта за капацитет на бъдещия стадион – за 30 000 и за 40 000 зрители. Това зависи и от бъдещата кандидатура на България за домакинство на европейско или световно първенство, заедно с Гърция и Румъния. Ако кандидатстваме за европейско първенство, то ще е достатъчен и капацитет от 30 000 зрители. При световно първенство обаче капацитетът скача на 40 000, поясни министър Кралев.

Красен Кралев засегна и темата с евентуалната реконструкция на стадиона на ЦСКА в Борисовата градина. Той заяви, че съоръжението би могло да се модернизира, без евентуалните промени да засегнат новия устройствен план на Борисовата градина. Той поясни, че според него е възможно да се премахне лекоатлетическата писта и да се поставят трибуни. Така капацитетът на стадиона може да се увеличи двойно. В момента “Българска армия” е с капацитет от малко повече от 22 000 седящи места.

“Имаме пълно разбиране с кмета Фандъкова и Столична Община какво трябва да се случи. Нашето намерение заедно с ръководството на ЦСКА е там да се направи реконструкция на това съоръжение с изграждането на нови трибуни в рамките на сега съществуващата част. Големият въпрос е кога това нещо ще се случи”, заяви министър Кралев.

Наскоро собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев заяви, че вече има осигурено финансиране в размер на 30 милиона евро за нов стадион – 10 милиона собствени средства и 20 милиона от датски инвестиционен фонд. Той бе категоричен, че “червените” няма да напуснат Борисовата градина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *