Фандъкова за новия стадион на ЦСКА: Няма пречка за изграждането му

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че не би имало никаква пречка ЦСКА да изгради нов стадион на мястото на “Българска армия”. Тя направи изказването си по време на обсъждането на устройствения план на Борисовата градина, където се намира съоръжението.

В петък от ЦСКА изпратиха писмо до спортния министър Красен Кралев, в което “червените” изразиха притеснението си по въпроса. Те заявиха, че очакват “реални действия” от страна на държавата. Клубът не иска пари от нея, а съдействие да получи зелена светлина за строеж на нов стадион.

В отговор на това Красен Кралев заяви, че очаква ЦСКА да му предостави своите инвестиционни намерения.

Говорейки за евентуалния нов стадион на столичния гранд, Йорданка Фандъкова нарече манипулации информациите, че има пречка за неговото изграждане. “Ние сме обявили и сме готови, и главният архитект го е заявил, че в рамките на чашата – такова е желанието и на собствениците на клуба, стига да са готови с проекти и финансиране – няма никаква пречка да се реновира или изгради”, коментира столичният кмет.

Преди месец собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев заяви пред “Капитал”, че клубът вече е намерил финансиране на проекта в размер на 30 милиона евро – 10 милиона от тях собствени средства и 20 милиона осигурени от инвестиционен фонд в Дания. На своя уебсайт ЦСКА дори показа няколко проекта, изготвени от различни архитекти, как би изглеждал евентуалният нов стадион на клуба.

В настоящия момент ст. “Българска армия” е собственост на  “Сердика спортни имоти” ЕАД под шапката на спортното министерство. Договорът за наем на съоръжението на ЦСКА е за срок от десет години, като “червените” плащат по 62 хиляди лева без ДДС на месец. В договора влиза и задължителна инвестиционна програма от 1.1 милиона лева (без ДДС).

От своя страна Йорданка Фандъкова заяви, че приоритет на общината е да осигури максимално много възможности и условия за спортуване на гражданите на София. Тя се похвали с множество изградени спортни салони и плувни басейни в детските градини в града.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *