БНТ ще има нов генерален директор

Българската националната телевизия най-вероятно ще има нов генерален директор. Това стана ясно, след като Софийски градски съд потвърди присъдата на настоящия шеф на обществената телевизия Константин Каменаров. Той бе осъден за шофиране при употреба на алкохол. Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Заради своето деяние, Каменаров бе осъден на 1 година и 3 месеца условно, при 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 600 лева. Според правилата, тази присъда го прави несъвместим с поста на генерален директор на БНТ. Той ще трябва да освободи позицията.

При така създалата се ситуация, СЕМ трябва да вземе нарочно решение, с което Константин Каменаров официално да бъде освободен от поста. Възможно е и той сам да подаде оставката си. Според “Дневник”, това най-вероятно ще се случи още в сряда. Докато бъде избран нов генерален директор на телевизията, СЕМ ще назначи временно изпълняващ длъжността такъв.

Константин Каменаров бе избран за генерален директор на БНТ през лятото на 2017 година. На първа съдебна инстанция той бе осъден в края на миналата година. При едно от отлаганията на заседанията се стигна до скандал, след като Каменаров не се яви на делото. Тогава неговият адвокат представи болничен пред съда, но се оказа, че по това време той е на командировка в чужбина.

Управлението на Константин Каменаров ще се запомни с много рокади, които той направи в кадровия състав на телевизията. Още в края на 2017 година оставка подаде шефът на новините Константин Кисимов, чието място бе заето от Уляна Пръмова. Тогава се заговори, че Кисимов протестира срещу назначението на Емил Кошлуков за програмен директор.

През месец март тази година бе освободена Екатерина Генова, която ръководеше дирекция “Свят и региони”. Главният продуцент на “Вътрешна продукция” Роберт Ковачев също бе съкратен. Той стоеше зад иначе добри предавания като “Денят започва с култура”, “История.бг”, “Вяра и общество” и “Референдум”.

Феновете на спорта вече не виждат на екран и добре познатия Методи Манченко, който също бе уволнен от БНТ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *