Само един от десет шофьори не превишава скоростта

Притеснителни данни показва тазгодишното изследване на Индекса за безопасно шофиране, поръчано от застрахователната компания SDI. Данните показват, че през последната година девет от десетима шофьори са карали с превишена скорост поне веднъж. Проучването обхваща 35 хиляди водачи на леки автомобили и малко над 1000 шофьори на камиони и автобуси.

Както добре знаем, войната по пътищата е сред най-големите причинители на преждевременна смърт у нас.

Изследването показва, че 73% от анкетираните признават, че понякога им се случва да шофират разсеяни. 71 на сто забелязват, че им се е случвало да не забележат превозно средство, спиращо пред тях. Все пак има и нещо положително от проведеното изследване, а именно – че индексът на безопасно шофиране у нас се е повишил с 1.6 пункта до 88.0 при скала от 100, означаваща възможно най-нискорисково поведение на пътя.

Когато става дума за водачите на тежки превозни средства като камиони и автобуси, най-големият риск е свързан с провеждането на разговори с колеги или пътници, както и със съвсем съзнателно превишаване на скоростта. Често това се случва, когато се забелязва изоставане от график.

Любопитен факт е, че цели 96% от анкетираните шофьори се определят като нискорискови такива.

Но кои точно са рисковите шофьори у нас?

Според данните на проведеното проучване, това са шофьорите с пробег от повече от  30 000 километра на година, както и водачите със стаж по-малък от три години. В тази графа попадат и водачите с по-ниско образование от средното, както и управляващите автомобили с повече от 180 конски сили.

Сега е моментът да бъдете внимателни на пътя, защото чисто статистически, през месеците юли и август се случват най-много инциденти. Въпреки мерките на институциите това да не се случва, именно по това време на годината е много опасно на пътя, посочват експертите.

Междувременно инспектор Мария Ботева от отдел “Пътна полиция” заяви, че повече от 40% от установените нарушения на пътя през миналата година са били вследствие на повишена скорост, което не е и чак толкова изненадващо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *