Общината обещава повече условия за спорт в училищата

Спортна зала във всяко училище – това е една от амбициозните цели, които Столична община си поставя по отношение на политиката си за развитие на училищния спорт. Защото спортът е здраве. Целите на СО бяха потвърдени от кмета Йорданка Фандъкова на пресконференция пред медиите.

Фандъкова обяви, че през последните години са били изградени десет спортни зали и физкултурни салони в различни училища на територията на столицата. Тя потвърди, че е абсолютен привърженик на идеята спортът да се развива в училищата и детските градини. Кметът признава, че в някои от училищата все още липсват съоръжения за спорт, но изрази надежда, че и този проблем ще бъде решен с времето.

Йорданка Фандъкова говори пред журналистите, а поводът бе запазването на титлата на София “Европейска столица на спорта” и представянето на програмата от спортни прояви на фондация “София – Европейска столица на спорта”.

Според плановете на общината, през новата 2019 година ще бъдат изградени пет нови спортни зали на територията на пет училища, а именно – 37-о училище в ж.к. “Люлин”, 176-о училище в с. Негован, 175-о в с. Мрамор, 64-то в район “Витоша“, 30-о училище в район “Възраждане”. Процедурите за тях вече се провеждат.

Иначе успешно бе завършено изграждането на спортна зала в 149 СОУ в кв. “Овча купел”. От друга страна, на територията на 81 СОУ е бил изграден нов плувен басейн, който вече се използва активно. Стартиран е и проект за изграждането на шест малки многофункционални спортни зали в дворовете на училищата.

Кметът обяви, че вече е приключила и откритата процедура за обществена поръчка за изработване на типови инвестиционни проекти. Фандъкова припомни, че на 24 август е изтекъл срокът, в който е можело да бъде обжалван процесът на проектиране. Постъпили жалби няма, което означава, че работата може да стартира. Срокът за изпълнение е кратък – 2-3 месеца, като сега следва поетапно да се заложат средства за изграждането на шест зали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *