Правителството отпуска 27 млн. лева за болницата в Ямбол

Премиерът на България Бойко Борисов обеща финансиране в размер на 27 милиона лева на общинската болница в Ямбол. Борисов проведе среща с шефовете на болница “Св. Панталеймон”, обещавайки да подкрепи болничното заведение в битката му за подобряване на условията за пациентите.

Областната болница в Ямбол има сериозни проблеми. Тя се помещава в стари сгради от павилионен тип, а пациентите се пренасят на ръце, което премиерът нарече “недопустимо”. Условията за работа за медиците не са никак добри, а това води и до липса на медицински кадри. Борисов изрази надежда, че подобрявайки условията за лекарите, повече хора ще проявят желание да работят в ямболската болница.

Утре има заседание на Министерски съвет, а по нареждане на премиера ще бъдат отпуснати съответните средства за ямболската болница. Така болничното заведение практически ще се премести в намираща се наблизо сграда във фаза на груб строеж.

Новият болничен блок на “Св. Панталеймон” ще бъде на 10 етажа и с площ 32 000 кв. м. Капацитетът на болницата ще достига 250 легла.

Очаква се преместването на болницата в новата сграда да отнеме около година и половина, изразиха надежда от ръководството на “Св. Панталеймон”. Те споделиха, че подобряването на материалната база ще бъде от огромна полза за работата на болницата и нейните кадри.

Започва процес и по реконструирането на спешното отделение на болницата. Той ще струва 551 000 лева, а още 482 000 лева ще бъдат заделени за ремонт на Центъра за спешна помощ в града. Тези два проекта обаче ще бъдат финансирани с европейски средства.

Междувременно Бойко Борисов поздрави мюсюлманите с настъпването на свещения за тях религиозен празник Рамазан.

“Пожелавам им здраве, благоденствие и да продължим да живеем в мир и разбирателство помежду си”, написа Борисов в профила си във Facebook.

Премиерът коментира и посещението на Папа Франциск в България. Той определи визитата на светия отец като страхотна реклама на България и изрази задоволство, че всичко около визитата му е преминало по план.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *