Заради COVID-19: Президентът се срещна с правителството

България продължава да се бори с пандемията от коронавирус, а днес премиерът Бойко Борисов и представители на правителството проведоха среща с президента Румен Радев. Двата обикновено враждуващи лагера заровиха томахавките и обсъдиха случващото се у нас в името на общото благо.

Президентът Радев поиска от медиите да не насаждат страх в населението, призовавайки институциите да действат възможно най-отговорно, но без да надскачат законовите граници. Той поиска и всички, работещи на първа линия срещу вируса, да бъдат максимално защитени по отношение на своята екипировка.

От своя страна премиерът Борисов и правителството отчетоха пред президента мерките, които са взели за ограничаване на разпространението на коронавирус в България. Премиерът гарантира, че няма недостиг на маски и защитни облекла, каквито притеснения има. Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че се очаква трета българска фирма да се включи активно в изработката на маски. “Няма да изнесем нито един комплект защитни облекла, преди да сме сигурни, че сме докрай запасени”, обеща Бойко Борисов.

Президентът Радев призова българите да подават сигнали всеки път, когато видят в интернет спекула с маските и предпазните облекла. Той призова да не се печели за сметка на здравето и трагедията на хората. “Това не е достойно”, заяви президентът. Министърът на вътрешните работи отговори, че полицията вече действа по подобни случаи и взима всички необходими мерки.

Оглавяващият кризисния щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски заяви, че т.нар. бързи тестове няма да решат проблема с тестването на болните, тъй като “молекулярните биолози имат определен капацитет, който не може да се надхвърли”. Според него бързите тестове дават фалшиви отрицателни проби в рамките на 20%, поради което на тях не може да се разчита.

Здравният министър Кирил Ананиев сподели, че според него частните болници също имат готовността да приемат пациенти с COVID-19 при нужда.

Вицепремиерът Томислав Дончев отново се включи, посочвайки, че голяма част от мерките на правителството ще бъдат обезпечени от еврофондове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *