Посетете града на Паисий

Банско е притегателно място за множество родни и чужди туристи, но не само заради отличните ски писти, спиращата дъха красота на планината, но и поради съхранените български традиции, богатата история на региона и гостоприемството на банскалии. 

Възрожденското градче предлага прекрасни условия за ежегоден туризъм. Извън зимния сезон мястото е любима дестинация за спа, походи, посещения на исторически обекти, кулинарни турове, средище е за културни и музикални събития. 

Всеки сезон е подходящ за зареждаща ваканция в планината. А Банско е място с много възможности за пълноценен отдих. Освен това възрожденското градче заслужава да се посети, заради богатата му история и съхранената родова памет. То е родно място на редица бележити българи, оставили трайна следа в историята на страната. Авторът на “История славенобългарска” Паисий Хилендарски е роден в Банско през 1722 година. 

Посетете града на Паисий

Днес негов паметник се издига в центъра на населеното място. Той изобразява духовника в цял ръст на фона на страници от своята книга. Монументът е дело на скулптора Стойчо Тодоров, който го завършва през 1976 година. 

Банско спокойно може да бъде наречен Градът на Паисий, не само защото продължава да е важен културен център, но и заради запазените възрожденски традиции, атмосфера и дух. 

Посетете града на Паисий

На великото дело на Паисий е посветен тематичният музей-мемориал в централната градска част. Предполага се, че в непосредствена близост е бил бащиния дом на народния будител. 

Едноименният духовно-исторически център е единственото място, където може да се види точното копие на килията на Хилендарския монах. Тя е възстановена с помощта на снимков материал, изобразяващ оригинала. Възстановена е масата, на която в своята килия Паисий е писал “История Славянобългарска”. Посетителите ще могат да видят иконостас, легло и дори къде е било скривалището на монаха, което се е намирало на пода. 

В музея е направен и макет на параклиса “Свети Иван Рилски”, където Паисий е отправил своите молитви към Бог. Посетителите имат възможност да разгледат много снимки и предмети, свързани с Българското Възраждане и славна история. 

Съхранява се дори късче земя от Светата обител в Атон, където е Хилендарският манастир. В няколко етажната сграда на духовно-историческия център е отделено място за историята на града и видни местни жители. 

Посетете града на Паисий

Много често музеят организира образователни лекции и филмови прожекции. Паметта на Паисий Хилендарски се почита всяка година на 19 юни от 1962 година насам, когато народният будител е канонизиран за светец. 

Банско е родният град на още бележити българи, сред които Неофит Рилски, Никола Вапцаров и Тома Вишанов – Молера. Туристите могат да разгледат родните домове и съхранени възрожденски къщи, за да си представят живота в Банско преди столетия. Образователните екскурзии до района са особено подходящи за децата в ученическа възраст. 

Съвременният курорт, разположен в природен парк „Пирин“, е национален лидер в предоставяните условия и възможности за пълноценен отдих на българските и чуждестранните туристи. Разнообразието в релефно отношение на района го превръщат в местност, богата на растителени видове. Голям е броят и на защитените видове животни. Близо до Банско се намира Байкушевата мура, която е сред най-старите дървета у нас със своите над 1300 години. 

Посетете града на Паисий

Вековното дърво е от вида черна мура, но сега носи името на лесовъда Костадин Байкушев, който я описва като защитен екземпляр през 1897 година. Мурата е висока около 26 метра, диаметърът й е почти два и половина метра, а обиколката на дървото е измерена 7,80 метра. 

В района на Банско е връх Вихрен. Той е най-високият в Пирин със своите 2914 метра и втори у нас след Мусала. Планинските забележителности не свършват дотук и се радват на интерес от страна на алпинисти от цял свят. 

Посетете града на Паисий

Поклонническият туризъм е силно развит в Банско и региона, където има много храмове и параклиси. Не толкова далеч от възрожденския град се намира най-големият манастир в България – Рилският манастир, който е не само религиозна забележителност, а и свещено място с културно-историческо значение.

Можете да се насладите на историята и красотата на пиринската природа, ако отседнете в 5-звездния апартхотел  „Лъки Банско Спа&Релакс“, където можете да наемете персонален водач за вашата разходка.

Снимки: Лъки Банско

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *