Инверторът – отличната иновация

Съвременният пазар за климатични системи е наситен с голямо количество марки и модели и за повечето хора изборът се оказва труден. Климатиците като цяло изпълняват едни и същи общи функции, но се различават по много критерии като принцип на действие, приложение, мощност и допълнителни възможности.

Сравнително нови на пазара са климатиците с инверторна технология. Все повече производители залагат на различните видове инвертори , които се оказват отлична иновация като уреди за отопление и охлаждане.

По какво се различава инверторният климатик от конвенционалния?

За работата на стандартния конвенционален климатик потребителят трябва да настрои температурния сензор на желаната температура. При превишаване на горния индикатор следва изключване на устройството. След като мине известно време, температурата отново се увеличава и климатикът заработва на пълен капацитет.

За разлика от конвенционалния климатик, при климатика с инвертор:

 • се извършва преобразуване на променливия ток в постоянен и обратно, без изключване на мотора;
 • термостатът намалява мощността до 5-10% от обичайното;
 • действието е в диапазон 1-1,5°С (при конвенционалния е 1-5°С);
 • няма натоварване на 100%;
 • става автоматизирано отопление и охлаждане;
 • температурата се поддържа в зададените параметри.

На кои предимства дължат популярността си инверторните климатици?

По-голямата инвестиция за закупуване на инверторен климатик напълно оправдава очакванията за висока енергийна ефективност и поддържане на комфортен климат в основните режими на отопление и охлаждане.

Изборът на качествен уред от доказан производител ще ви осигури предимства като:

 • икономична работа и спестени разходи за електричество от 30 до 50%;
 • точно поддържане на зададената температура с малко отклонения;
 • силно намалено ниво на шум (19-23 dB) и наличие на много функции за регулирането му;
 • оптимизиране за отопление до -25°С;
 • издухване на въздуха на по-голямо разстояние и за по-кратко време;
 • по-голям оперативен ресурс поради по-бавното износване на компонентите;
 • осигурен екологичен комфорт с хладилен агент R32;
 • отлично съотношение между цена и качество.

Какви иновативни функции и екстри притежават инверторните климатици?

Всички инверторни климатици на утвърдени марки като Mitsubishi, Toshiba, Daikin, Gree, Hitachi и др. постоянно се предлагат с различни подобрения с цел повишаване  на комфорта в ежедневието.

Най-добрите модели от продуктовата гама на световните производители притежават множество иновативни функции и полезни екстри:

Енергоспестяваща функция „Интелигентно око”

Чрез нея става автоматично преминаване в енергоспестяващ режим, ако в помещението няма никой повече от 20 мин. Мощността в режими на охлаждане и отопление също намалява, но температурата остава комфортна.

Удобен безжичен контролер

С него можете да измервате количеството консумирана енергия, да получавате информация за температурата в стаята, за възникнали грешки и др.

Онлайн контрол

Тази опция позволява чрез приложение на телефона да осъществявате контрол по всяко време и отвсякъде на температура, режим, функции, разход на електроенергия и др.

Пречистване на въздуха

Всички модели инверторни климатици, освен стандартен филтър за предпазване на топлообменника от замърсявания, могат да притежават и други филтри: йонно-дезодориращ, кахетинов, активен карбонов. Те са проектирани да осигуряват въздух, пречистен от неприятни миризми, прах, алергени и различни замърсявания.

Сензор за движение

Тази функция на климатиците позволява да се сканира помещението за присъствие на хора. Ако няма поява на хора в продължение на 30 мин., уредът преминава в режим на икономия, а ако регистрира движение на 5 м от вътрешното тяло – в нормален работен режим. 

Автоматичен режим

С функцията е възможно поддържането на желаната температура с разлика от 2°С. Това може да стане, като се променят оборотите на вентилатора, смени се посоката на въздушния поток или се превключи от един основен режим на друг.

Режим сън

Климатикът може да контролира автоматично температурата, а също и влажността на въздуха за осигуряване на комфортен сън. Намаляването на нивото на шум става чрез работа на вентилатора на ниски обороти.

Автоматично рестартиране

Ако електрозахранването прекъсне, климатикът може да възстанови предишните си настройки по автоматичен начин. Запазването им остава за 48 ч.

Таймер

Той дава възможност за настройване на уреда в момента или за определено време. Обикновено е 24-часов, но в някои случаи може да се извърши програмиране и за повече от седмица напред. При различните модели такива таймери имат 6 или 7 режима.

Интелигентна система за самодиагностика

Функцията дава възможност за информация с кодове за грешки, която може да се види на дисплея на вътрешния блок. Това става, след като се въведе заявка за диагностика с избран код на грешката. На дисплея е изписан първият код и с бутони за движение нагоре или надолу отделните кодове се изпращат последователно към вътрешното тяло.  

Режим „Ваканция”

Някои модели инвертори поддържат функцията, благодарение на която може да се осигури температура от минимум 10°С за почти 100 дни.

Изсушаване на въздуха

С помощта на функцията се намалява влажността в стаята, като температурата се променя минимално.

Други функции на инверторните климатици, които заслужават внимание, са: топъл старт, турбо режим, обемен въздушен поток и др.

Като решение за отопление и охлаждане, инверторите са практичен избор, гарантиращ икономичност, безшумна работа, комфортна температура и продължителна употреба на добра цена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *