Повече от половината българи не могат да си позволят неочаквани разходи

Анализ на Евростат показва, че малко повече от 53 на сто от българите нямат възможността да си позволят неочаквани финансови разходи. Данните са за миналата година, а изследването на Евростат е с отношение към целия Европейски съюз.

Само за сравнение, средният показател за Европейския съюз в това отношение е 34 на сто, сочи европейската статистика. Това са хората, които не са в състояние да си осигурят адекватна реакция, когато са изправени пред неочаквано финансово предизвикателство.

От Евростат все пак добавят, че делът на българите, неспособни да се справят с финансови изненади, все пак е намалял с един процент спрямо 2016 година. Тогава 54 на сто не са имали подобна възможност. Обобщавайки за целия Евросъюз, делът на хората в подобна ситуация е намалял с 2.5 процента – от 36.5 на сто до 34 на сто.

Според други данни на Евростат, 7 процента средно от жителите на ЕС не могат да си позволят покупката на автомобил – нов или на старо. За България цифрата е 20 процента, докато прави впечатление, че в съседна Румъния тя е още по-висока – 30 процента.

Друга тревожна статистика от Евростат показва, че около 46 на сто от българите трудно спестяват пари, а голяма част от тях изобщо нямат никакви спестявания. Около 70 процента от нашите сънародници нямат възможността и да направят цялостен ремонт на жилището си.

80 на сто от българите нямат възможността да си купят ново жилище в рамките на една календарна година. Междувременно всеки трети българин (или едва 30 процента) има възможността да задели средства за покупка на предмет с дълготрайна употреба.

Погледнато по-обобщено към Европа, държавата на хората с най-малко финансови проблеми е Малта. Едва 15 процента от гражданите на островната страна не могат да се справят с неочаквани финансови главоболия, показват данните на Евростат. Сред останалите държави с добри данни в този аспект са Австрия, Холандия и Люксембург.

В заключение можем да добавим, че хората в ЕС с финансови проблеми, които не могат да реагират на неочаквани проблеми, са най-често самотните родители с деца и възрастните двойки над 65 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *