Биатлонистът Красимир Анев спечели наградата “Спортен Икар”

Състезателят по биатлон Красимир Анев спечели наградата “Спортен Икар” за най-силно постижение на годината в българския спорт. За 32-годишния биатлонист това е първа подобна награда в неговата кариера до момента.

2019 година определено бе силна за Краси Анев. Най-силното си постижение той записа на Световното първенство в Йостерсунд, където той завърши на второ място в индивидуалната дисциплина на 20 километра. Печелейки сребърен медал от шампионата, Красимир Анев стана първият български състезател при мъжете, печелил отличие от Световно първенство по биатлон.

Наградата “Спортен Икар” е сред най-престижните отличия в българския спорт. Призът се връчва на заслужили състезатели от 1992 година насам. Много често спортистът, който е спечелил “Икар”, след това печели и приза “Спортист на годината”.

Ивет Лалова от своя страна получи “Икар” в категорията за спортно дълголетие. Наскоро тя бе избрана за Спортист №1 на Балканите. Тя вече си осигури участие на следващите Олимпийски игри в Токио, които ще се проведат през следващата година. За нея това ще бъде пето участие на Олимпиада в кариерата й до момента. През лятото Ивет показа отлично представяне и достигна финала на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика.

За Отбор на годината бе отличен националният отбор по баскетбол при дамите до 20 години. Те спечелиха европейската титла в Дивизия Б.

С приз “Достойно представяне” бе наградена шампионката по самбо Мария Оряшкова, световната вицешампионка по борба Тайбе Юсеин и състезателят по лека атлетика Християн Стоянов. Като млади и проспериращи спортисти награди получиха състезателката по модерен петобой Светла Згурова и плувецът Йосиф Миладинов. Те са съответно на 17 и 16 години.

11-годишният Калоян Кичуков получи награда за висок спортен дух, спасявайки шестгодишно момче. Награда получи и 92-годишният плувец Танчо Тенев, който има 7 медела от световния мастърс шампионат в Южна Корея. Наградата “Феърплей” получи Момчил Караилиев, който оказа помощ на колегата си Борис Линков на републиканското първенство по лека атлетика.

Наградите ще бъдат раздадени на 17 декември в Националната художествена галерия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *