БГ компании губят пари заради лоша киберсигурност

ИТ отделите на големи български компании се справят зле по отношение на киберсигурността, което води до сериозни финансови загуби. Най-голямата от тях е в размер на около един милион лева. Това заяви в интервю за в-к “Труд” началникът на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев.

Комисарят довери, че киберпрестъпленията у нас се увеличават с всеки следващ ден. Той ги определи като “едни от най-динамично развиващите се”, а като причина за това изтъкна “техните необичайни начини и методи за извършване”.

Най-разпространените киберпрестъпления в момента са измамите в онлайн пространството, фишингът, кражбата на лични данни и употребата на злонамерен софтуер. В последно време все по-чести стават и измамите, които се извършват посредством онлайн платформи за търговия с платежни инструменти или бинарни опции, обясни Явор Колев.

Комисарят обясни, че пряко въздействие върху родния бизнес и онлайн потребителите у нас имат най-вече атаките с криптолокър. Това се случва, след като към фишинг мейл е прикачен зловреден код, криптиращ важните потребителски данни. В такива се случаи се иска откуп в дигиталната валута биткойн. Компании от различна големина стават жертва на този тип атаки, поясни Колев. Той допълни, че жертви на подобен тип атаки стават дори правителствени и неправителствени организации. Комисар Коелв призна, че почти всяка седмица в отдела по киберпрестъпност към ГДБОП се явява представител на пострадала българска фирма от компрометирана служебна комуникация.

Като много голям проблем Явор Колев посочи отказа на бизнеса да докладва, че е станал жертва на киберпрестъпление. Като евентуални причини за това се посочват накърнена репутация, както и загуба на клиенти и партньори. Според Колев, мениджърите на големите български компании не са достатъчно информирани относно съвременните заплахи от кибер аспект. Той смята, че е нужна по-голяма инвестиция в тази посока, както и по-добро обучение на ИТ кадрите по отношение на киберсигурността. Колев е на мнение, че мениджърите у нас подценяват нуждата от по-добре подготвени ИТ кадри по въпроса на киберсигурността.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *