44 милиона за нови печки предвижда Столична община

Проблемът с мръсния въздух в София безспорно е един от най-значимите, дори и на фона на ремонтите, които също завоюват широк негативизъм сред столичани. Вече няколко поредни зими столицата ни се нарежда сред най-замърсените места в световен мащаб, изпреварвайки дори градове, пословично известни със своя замърсен въздух. И докато общинари и граждани спорят дали проблемът е в старите автомобили, прекаления трафик, или отоплението с недотам добри източници, все повече хора се разболяват от респираторни заболявания, което е напълно естествен резултат от лошата околна среда.

Лъч надежда носи намерение на Столична община да подмени печките за отопление на твърдо гориво на около 20 хиляди софийски домакинства, подменяйки ги с по-модерни уреди. Предвижда се проектът да бъде на стойност 44 милиона лева, а парите да се набавят от европрограма “Околна среда”, по която общината обмисля да кандидатства. В сумата са включени и анализи, даващи яснота какви точно да бъдат новите печки и дали домакинствата са готови да ги сменят. Всичко това бе обявено днес от заместник-министъра по екологията Йоана Христова.

Подмяната на уредите за отопление е още част от мерките в програмата на Световната банка за подобряване качеството на въздуха у нас за периода 2018-2024 година. Документът гласи, че 54% от домакинствата се отопляват на твърдо гориво, което осигурява около 21% от основното замърсяване, а именно фините прахови частици.

Изчисленията в програмата разкриват, че ако всички уреди бъдат подменени, това ще струва на страната ни около 188 милиона лева. Въпросните 20 хиляди уреда, които Общината има намерение да подмени пък, са 30% от всички печки на твърдо гориво в София. Предвидените анализи са изискване на европрограмата. Ако Столична община бъде одобрена, тя ще създаде форма за кандидатстване, в която да участват физически и юридически лица, като с приоритет ще са домакинствата, които живеят в санирани сгради, допълни още Христова.

Алтернативите на старите отоплителни уреди са печки с пелети, на ток или свързани към газопреносната мрежа на “Топлофикация София”. Всички домакинства, които се сдобият с нови уреди, ще бъдат подложени на проверки от Общината и ще бъдат длъжни да използват уредите 2 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *