София гласува рекорден бюджет за 2019 година

София най-вероятно ще влезе в новата година с рекорден бюджет. Очаква се общината да разполага с 1.75 милиарда лева, а не е изключено сумата да надхвърли и 1.8 милиарда. Днес предложението за бюджет ще бъде гласувано от Общинския съвет. Тази година е година на местни избори, а София ще бъде с по-голям бюджет откогато и да е било.

Сумата е с 300 милиона лева по-голяма от миналата година. Разликата тук идва от парите, които ще влязат в бюджета от оперативна програма “Транспорт”. С тях ще бъдат направени плащания за продължаващото строителство на третата линия на метрото. Очаква се през тази година да бъдат пуснати поне половината от общо 16-те нови станции на третия диаметър. Първи в това отношение ще бъдат станциите на бул. “Патрирх Евтимий” до бул. “Княз Борис III”. Припомняме, че лично кметът Йорданка Фандъкова определи 2019 година като “годината на метрото”.

През тази година общината няма да вдига данъци и такси, разчитайки повече на добрата събираемост. Единствената промяна тук ще бъде по отношение на новите ставки за превозните средства. Прогнозите сочат, че общината ще събере 103 милиона лева от данъка за МПС, което е с 10 милиона повече спрямо 2018 година.

Как се стигна до този рекорден бюджет?

Основните приходи са в размер на 724 милиона лева, като те идват от данъци, такси и административни услуги, ползване на общинско имущество, глоби и продажби на активи. Държавният бюджет отпуска на столицата още 505 милиона лева. Остатъкът от 2018 година е в размер на 250 милиона лева, а 305 милиона лева влизат в бюджета от оперативни програми.

Едно голямо перо от бюджета ще бъде насочено за заплати в училища и детски градини, а средства се отделят още за сигурност, здравеопазване, администрация, социални грижи и дейности, култура. Определено перо от бюджета има още за култура, чистота, поддръжка на зелени площи, ремонти, осветление и други. 19 милиона лева са предвидени за изграждане на нови детски градини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *