Болница “Лозенец” се превръща в търговско дружество

Парламентът окончателно прие предложението болница “Лозенец” да се превърне в търговско дружество, еднолично акционерно и на сто процента собственост на държавата. За принципал на дружеството бе избрано Министерството на здравеопазването. Следващият ход е академичният съвет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” да стартира преговори с ведомството, евентуално стигайки до договор за поемане на управлението на болничното заведение.

Измененията, приети днес в закона за лечебните заведения, съдържат разписани подробни правила и условия, на които трябва да отговарят университетите, сключили договори за управление на болници. Ръководителят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова посочи, че държавната собственост е гарантирана със закон. Наложени са ясни правила към университетите. Тя напомни, че е създаден ясен регламент с договор, гарантиращ прозрачно управление на държавната собственост.

Ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков обаче изрази притеснения от новите изисквания. Той посочи, че е останал с впечатлението, че те са писани специално за университета, допълвайки, че целят “всеки с интерес да управлява болница да бъде отказан”. Той зададе въпрос защо се е бързало толкова, а предложенията са с видимо кратки срокове.

Нещо повече, ректорът на Софийския университет дори предупреди, че не е сигурно дали университетът въобще ще подпише договор за управление на болницата. Той посочи за сериозни притеснения, които съществуват в настоящия момент.

Анастас Герджиков все пак е на мнение, че въпреки задълженията от няколко десетки милиона и спиращата държавна субсидия, болницата би могла да се самоиздържа. Това обаче би било възможно, единствено ако здравната каса приеме да увеличи лимитите и да покрива това, което болницата отчете като дейност и свършена работа. Ако това не се случи, то фалитът би бил напълно възможна опция. Може да се стигне и до разпродаване на активите на болничното заведение.

Първоначално идеята бе болница “Лозенец” да се превърне в многопрофилна болница за лечение на деца. От Софийския университет обаче възразиха, заявявайки, че това би попречило на техните студенти да се обучават там.

снимка: “Дневник”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *