Топ 5 съвета при отдаването на жилище под наем

В днешно време много хора живеят в други градове, а не в своите родни и това ги кара да търсят апартаменти, етажи или къщи под наем. Отдаването под наем става често срещан начин за печалба, особено в големите градове. Ако вие сте от тези, които искате да започнете отдаване на жилище под наем е хубаво да се запознаете с тази статия и съветите в нея, защото ще са ви от полза.

Проучете хората, които ще наемат жилището

Проучването на хората, които идват с интерес към жилището е важно поради причината, че трябва да разберете могат ли те да си плащат наема, живели ли са преди на друго място под наем, защо са напуснали, били ли са изгонени и т.н. Трудно ще бъде да разберете всичко това, защото винаги може да ви преметнат с нещо, но с няколко въпроса и справки в интернет ще разберете каквото ви трябва. Най-важното при наемателите е да плащат редовно наема си и да пазят вашата покъщнина здрава.

Направете опис на наличното обзавеждане и оборудване

Едва ли може да запомните всичко налично във вашето жилище преди да го дадете под наем. Затова ние ви съветваме да направите опис на всички мебели, бяла техника, малки и големи електроуреди, техника и т.н. , за да знаете какво оставяте в ръцете на наемателите и какво да намерите след като те се изнесат.

Всичко това се прави с цел да ви бъдат върнати средствата или въпросният уред, ако той бъде счупен или откраднат. Няма нищо лошо в това, което ще направите и няма нужда да пропускате този ход, защото може да ви излезе скъпо.

Желателно е да има договор за наем

Договора за наем е нещото, което се пренебрегва в много от случаите, но вие не трябва да го правите. С негова помощ ще уредите бъдещите си отношения с наемателите, ще изясните какви са техните права и задължения и какви са вашите такива, за да се знае позицията и на двете страни в случая. Изяснете го това пред наемателите, за да бъдат наясно и ако имат нещо против, то се опитайте да им обясните плюсовете и минусите.

Ако мислите, че няма да се справите с всичко това и може да сгрешите с отдаването на жилището под наем, то вие имате възможността да продадедете имота. Всичко става много лесно с обаждане до компания за изкупуване на имоти, която ще направи оглед и ще даде адекватна цена за вашето жилище. При съгласите от ваша страна всичко ще бъде задействано по продажбата и ще може да получите парите си бързо и лесно.

Искайте застраховка или първоначален депозит при нанасяне на наемателите

Застраховката или началният депозит е отново с цел лична защита на вещите. В случай на нещо счупено, откраднато или загубено вие ще може да получите парите си с помощта на тази застраховка или пък да удържите от депозита, който ви е даден при самото настаняване. Ако няма нищо, което да бъде плащано от страна на наемателите ще трябва да им върнете целият размер на депозита.

Съобщете на съседите си, че ще давате жилището под наем

Когато вече сте решили официално, че ще отдавате жилището си под наем и сте го пуснали в интернет пространството е хубаво да уведомите съседите си. Никой не е длъжен да го прави, но добрата етика го изисква. Може да не давате чак толкова обяснения, а само да кажете, че вече няма да живеете тук и затова ще дадете жилището си под наем, което ще означава нови хора с други виждания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *