Облечи се спортно и тренирай вкъщи

Принудителната изолация по време на пандемията може да има сериозни последствия върху емоционалното и физическо здраве на децата.

За да не се стига дотам, от СЗО (Световната здравна организация) съветват родителите да бъдат по-активни в създаването на някакъв вид спортен режим, в който да се включи цялото семейство.

Как да накарате децата да спортуват у дома?

●     Дайте пример и тренирайте заедно с децата

Никога не забравяйте, че малките гледат от вас и вървят по вашите стъпки. За да привлечете интереса им към тренировките у дома, първо вие трябва да станете от дивана и да им дадете пример. За да направите тренировките наистина забавни и интересни за децата, измислете забавен и интересен начин за упражнения.

Ако имате двор например, можете да тичате заедно около цветните лехи, да прескачате препятствия или просто да си подавате или ритате заедно топка. Или можете да си направите импровизирано състезание по тенис на маса, баскетбол, мини футбол, федербал или друго забавно спортно занимание.

Ако нямате възможност да спортувате навън, тогава можете да пробвате с упражнения по йога, да се състезавате като изкачвате стълби или да правите основни фитнес упражнения.

●     Преди тренировка всички членове на семейството се обличайте в спортни екипи

Децата ви с радост ще тренират вкъщи, ако създадете семеен ритуал и преди всяка тренировка цялото семейство се обличате в подходяща спортна екипировка. Така те ще свикнат, че щом облекат спортните екипи от Kidso.bg е време за тренировки у дома.

●     Определете време за спортуване

Децата имат нужда от структура или план за деня, към който да се придържат. За да ги накарате да тренират редовно и без да се мръщят, създайте план, който трябва да изпълняват всеки ден. Поставете на видно място табло, на което сте разграфили деня по часове. (Време за ставане, време за учене, време за тренировки, време за четене, игри, забавления и т. н.). Ако се налага, за да ги стимулирате да спазват графика и да се включват активно в тренировките измислете малки награди, които да раздавате на децата, които в определеното за спорт време си слагат спортната екипировка и започват да тренират.

●     Направете си семейна “Олимпиада”

Определете видовете спорт, в който ще се състезава всеки член на семейството и ден, в който ще се проведе семейната “Олимпиада”. Подгответе заедно с децата терена, на който ще се проведат състезанията, направете видео връзка с баба и дядо, които да са публика и дайте старт на домашната “Олимпиада”. Не забравяйте да наградите малчуганите след приключване на състезанието. Наградите можете да изработите от подръчни материали, а можете да изненадате малките спортисти с някоя желаната детска играчка, дрешка или нова спортна екипировка от Kidso.bg.

Облечи се спортно и тренирай вкъщи

Защо е важно децата да спортуват по време на пандемия?

Спортуването е изключително важно за децата. Редовните тренировки намаляват риска от появата на емоционални проблеми като депресия и тревожност. Освен това, докато са затворени принудително вкъщи, децата натрупват енергия, която ако не бъде изразходвана през деня може да доведе до хиперактивност и дори до антисоциално поведение. Не бива да се забравя и че спортът се грижи за здравето на децата, поддържайки ги в добра физическа форма и предотвратявайки затлъстяването и свързаните с него здравословни проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *