Вдигат пенсиите на над 2 милиона пенсионери

От 1 юли тази година пенсиите на над 2 милиона пенсионери ще бъдат увеличени. От НОИ съобщиха, че 2 130 000 души ще получат с 5,7% по-високи суми.

Това се дължи на увеличението, предвидено в Кодекса за социално осигуряване, което трябва да обхване всички пенсионни плащания, отпуснати с начална дата до 31 декември 2018 година. От 1 юли със същия процент ще бъдат повишени и пенсии, които са приравнени на минималния размер за съответния вид, включително и за отпуснатите през тази година.

От всичко това става ясно, че без значение коя е датата на отпускането, за осигурителен стаж и възраст минималната пенсия ще скочи от 207,60 лв. на 219,43 лв., а социалната пенсия за старост ще стане от 125,58 лв. на 132,74 лв. Промяна ще има и в другите минимални пенсии за трудова дейност, но и в тези, които не са свързани с такава, определящи се в процент от посочените минимални размери, научаваме от Dnes.bg, цитиращи БТА.

За да бъдат осъществени увеличенията са предвидени 277 милиона лева допълнителни разходи за пенсии спрямо миналата година.

Като резултат от предвиденото увеличение, максималният размер на получаваните една или повече пенсии става 1200 лв., т.е. от 1 юли около 43 хиляди души, чиито пенсии до момента са ограничени на 910 лв., ще започнат да взимат действителните им размери. 26 хиляди пенсионери пък ще останат ограничени от по-високия таван.

От НОИ съобщават, че се очаква средната пенсия през 2019 година да бъде 386,27 лв.

Изплащането на новите пенсии ще започне на 8 юли и ще приключи на 22 юли. Раздаването им в пощенските клонове ще се случва съобразно график, който ще бъде обявен предварително. Пенсионерите, които са избрали да получават пенсиите си по банков път, ще ги получат още на 8 юли.

В страницата на НОИ ще бъде изнесена информация за новите размери на пенсиите, по конкретно в “Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК”. Информация може да бъде получена и чрез заявка за безплатно получаване на разпореждане в съответния клон на НОИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *