Пенсионери от Гърция идват у нас за по-евтин живот

Макар и официално Гърция да излезе от кризата, изглежда, че все още населението е изправено пред икономически трудности, особено що се отнася до пенсионерите. Ето защо някои от тях решават да сменят страната си, търсейки по-евтин живот и това ги довежда в една от най-бедните европейски страни, а именно България.

“Блумбърг” разказва историята на 75-годишния Георгиос, който след смъртта на жена си дава под наем апартамента си в Солун и идва да живее в София с пенсия от 800 евро, която, по неговите думи, му позволява да живее царски. И макар че му е трудно да се приспособи, да намери нови приятели и да забрави старите, с парите, които получава, той си позволява чести прибирания до родината, както и много пътувания.

Любопитно е, че Гърция е сред държавите, които се превръщат в убежище за пенсионери от други страни на Европа. Но в момента нейните собствени пенсионери се насочват към нашата страна, след като по време на продължителната криза пенсиите бяха намалявани 20-ина пъти.

Затова не е случайно, че нашата родина поема ролята на техен пристан. Според данни на Евростат за изминалата година, разходите за живот тук са два пъти по-ниски, отколкото в южната ни съседка и всъщност са най-ниските в Европейския съюз.

Георгиос от Солун допълва, че животът в големите градове София, Пловдив и Бургас е с около 30% по-евтин, отколкото в Гърция, а в малките градове и села дори повече.

“Блумбърг” разказва още историята на Никос (71 г.), чиято пенсия е намалена с 45% по време на кризата и в момента е 1100 евро, като вероятността да падне още е голяма. Той разказва, че живее отлично у нас, тъй като цените тук и на стоки, и на услуги са много по-ниски, отколкото в родината му. Вече все по-рядко се прибира в родната Атина, а синът му често го посещава в България и си пазарува неща, които са много по-скъпи в Гърция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *