“Демократична България” пожела закриване на антикорупционната комисия

Дясното обединение “Демократична България” изрази позиция, според която би било най-удачно Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) да преустанови своето съществуване. От формацията изразиха становището си чрез официална позиция, разпратена до медиите.

Според “Демократична България”, едно от последните решения на КПКОНПИ, свързани със скандала с “апартаментите на властта”, е доказало несъстоятелността на комисията. Както е известно, политиците, които подадоха оставки заради апартаменти, закупени под пазарните цени, всъщност бяха оправдани от антикорупционната комисия.

“Демократична България” са на мнение, че отново сме станали свидетели на “системни проблеми при създаването и функционирането на комисията”. Според становището на десните, КПКОНПИ се използва най-вече за “даване на индулгенции на управляващите и техните приятели от олигархията”. Според “Демократична България”, комисията също така извършва “административна репресия спрямо опозиционни политици и представители на бизнеса”.

От “Демократична България” добавят, че КПКОНПИ вече е “удобен инструмент за защита на своите и преследване на опозиционерите”.

В позицията на дясната формация се посочва, че антикорупционната комисия страда от остра липса на независимост от страна на управляващите. Също така, извършваните проверки по казуси, свързани с конфликт на интереси, са “повърхностни, селективни и формални”. Споменава се и за извършването на шумни показни акции, най-вече срещу лица, които по една или друга причина са неудобни на власта в настоящия момент.

Според “Демократична България”, КПКОНПИ не би следвало да има правото да използва специални разузнавателни средства, без това да преминава през съответния адекватен парламентарен и съдебен контрол. От обединението допълват, че според тях комисията не се съобразява с решенията на съда, както и с европейските правни норми и стандарти. Според “Демократична България”, КПКОНПИ няма нужната воля и визия, за да противодейства на корупцията, каквато е и основната идея на самата комисия. Десните наричат комисията “псевдонезависим, но реално поръчков орган”. Според лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов, комисията е създадена с една-единствена цел – да хвърля прах в очите на европейските партньори на България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *