За какво е полезен магнезиевият цитрат?

Магнезият е четвъртият най-често срещан минерал в човешкия организъм, след калция, натрия и калия. Популярен е и като антистрес минерал и има важна физиологична роля за поддържането на нормалните жизнени и мускулни функции. От значение е и за сърдечния ритъм, кръвното налягане, имунната система, нивото на глюкозата и др. 

В статията ще разгледаме какво представлява недостигът на магнезий, какви са неговите действия и с какво може да помогне магнезиевия цитрат

За какво е полезен магнезиевият цитрат?

Източник на изображението: elements.envato.com

Дефицит на магнезий

Изследванията показват, че средно половината от европейското население консумира по-малко от 2/3 от препоръчителните стойности на магнезий в диетата си. Това води до липсата му в тялото.

Най-често срещаните симптоми са следните:

 • Мускулни крампи и изтръпване;
 • Болка в мускулите на лицето, шията и гръбначния стълб;
 • Главоболие;
 • Замайване;
 • Лоша концентрация;
 • Аритмии;
 • Доказан дефицит на магнезий чрез изследвания и др.

Недостигът на магнезий не е лесен за диагностициране, тъй като концентрацията му в кръвта не дава информация за наличието му в тялото. Изследванията могат да дадат от полза, когато говорим за тежък дефицит. 

Колко магнезий е нужен на организма?

Препоръчителният дневен прием на магнезий е 375 мг, но голяма част от хората не приема достатъчно количество от минерала чрез диетата си. Причините за това са многобройни и най-често това е нездравословното хранене. 

Освен това киселинният дъжд и изкуствените торове причиняват обедняване на магнезий в почвата, поради което концентрацията му в плодовете, зеленчуците и месото е по-ниска.

Недостигът на магнезий може да възникне и поради недостатъчно добра абсорбция, както и при прием на някои лекарства. Проблемите с бъбреците и прекомерното изпотяване при стрес и бременност също могат да бъдат виновни за това.

Можете да си набавите минерала и чрез хранене:

 • Ядки;
 • Пълнозърнести храни;
 • Риба и морски дарове;
 • Зеленчуци;
 • Бобови растения;
 • Горски плодове;
 • Банани и др. 

Пиенето на достатъчно количество вода също може значително да подобри наличието на магнезий в организма. Тя е негов основен източник.

За какво помага магнезият?

Магнезият допринася за електролитния баланс, нормалната функция на мускулите и нервната система. Освен това допринася за намаляване на умората и депресията, както и за нормалния метаболизъм.

Магнезият поддържа минералната основа на костите и тяхната способност да метаболизират минералите, необходими за възстановяването и обновяването. Учените съобщават, че тялото, костите и ставите трябва да получават достатъчно количество минералите калций и магнезий. 

Диетичният прием на магнезий наистина може да значително да подобри метаболитния профил. Доказано е, че той има положителен ефект върху инсулиновата резистентност, възпаленията и оксидативния стрес. Ако все още не сте го направили, започнете да давате на тялото си магнезий чрез хранителни добавки, но с внимание към дозировката.

Полезните ефекти на магнезия се разглеждат и още по-широко. Той е от полза при мигренозни състояния, защита срещу заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, регулиране на кръвното налягане и кръвната захар. Особено важен е за бременни жени и спортисти.

Ако все още умувате каква хранителна добавка да изберете, то тези с магнезиев цитрат са правилното решение за вас. Те ще ви помогнат да подобрите цялостното си физическо и психическо здраве.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *