Дистанцията между ГЕРБ и БСП намалява, твърдят социолози

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила в страната, но дистанцията между тях и вторите БСП се скъсява. Това твърдят социолозите от “Тренд” след извършено от тях социологическо проучване.

Според данните на “Тренд”, разликата между управляващата партия и социалистите в настоящия момент е малко повече от 1% в полза на ГЕРБ. За партията на Бойко Борисов биха гласували 21,2% от избирателите, а за БСП – 19,9%.

Подкрепата към ГЕРБ намалява, отчитат социолозите. Влияние за това оказват и скандалите в управляващата коалиция, довели включително до оставката на вицепремира Валери Симеонов.

Според проучването на “Тренд”, трета политическа сила в настоящия момент е ДПС, следваи от “Обединени патриоти”, “Демократична България”, ВОЛЯ и Реформаторски блок.

Българските граждани подкрепят действията на прокуратурата, но същевременно не вярват, че техните акции ще завършат с ефективни присъди.

От основните силови институции в страната, най-ниска оценка събира Висшия съдебен съвет – едва 13%. Междувременно Министерството на правосъдието се ползва с едва 15% подкрепа. Подкрепата за прокуратурата е 21%, а за Министерството на вътрешните работи – 26%.

Интервюираните граждани смятат, че най-големият проблем на съдебната система в момента е корупцията. На второ място се нарежда липсата на независимост и политическото влияние. Друг сериозен проблем на съдебната система, според гражданите, е бавната работа на съдебната система. Голяма част от българите споделят мнението, че политическата класа оказва натиск върху работата на съдебната система. Едва 8% от анкетираните смятат, че това не е така.

В този ред на мисли, гражданите все пак подкрепят акциите на прокуратурата срещу мастити български бизнесмени. Повече от 80% от анкетираните споделят, че подкрепят действията срещу бизнесмени от калибъра на Ветко Арабаджиев и Николай Банев. Съвсем различно обаче стои въпросът, когато е зададен въпросът, дали се очакват ефективни присъди за тях. Цели 60% са на мнение, че разследваните ще се отърват без каквито и да е последствия.

Почти 3/4 от всички запитани споделят мнението, че българските депутати не бива да се ползват с правото за имунитет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *