Замърсяването на въздуха у нас намалява

България бележи добър напредък в борбата със замърсяването на въздуха. В настоящия момент девет града у нас излизат от наказателна процедура на Европейската комисия. Това потвърди министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на участие в БНТ.

Димов обясни, че целият Североизточен район на България вече отговаря на нормите за качество на въздуха. В същото време, големи градове като София и Бургас с всяка година намаляват стойностите на замърсен въздух. Добрич, Варна и Девня вече са излезли от наказателна процедура от страна на Европейския съюз. Според предварителните данни, изнесени от министър Димов, градовете с най-мръсен въздух в България остават Смолян, Горна Оряховица и Видин. Той обаче увери, че не спира да се работи по подобряването на въздуха в тези проблемни райони.

Нено Димов категорично отрече изнесените данни, че България е усвоила едва един процент от средствата, предазначени за справяне със замърсяването. Той обаче отказа да посочи конкретна сума, която е била използвана до момента. Димов поясни, че има сключени договори с три общини, което от своя страна усвоява 50% от целия ресурс. Той поясни, че до края на месец юни ще има отправени насоки за кандидатстване към десет общини, които имат осезаемо най-голям проблем с качеството на въздуха. Целта е в тези общини да бъде закупен по-екологичен градски транспорт.

Само преди броени дни, вследствие на дълги разговори с Европейската комисия, са били отделени нови 380 милиона лева за тези конкретни десет общини и планираната смяна на градския транспорт. Още 80 милиона най-вероятно ще бъдат заделени за справянето с фини прахови частици, отделяни от битовото отопление.

Нено Димов заяви, че на този етап все още не може да се говори за спиране на наказателната процедура от страна на Европейския съюз, свързана с мръсния въздух. Той поясни, че все още има към 17 български града, които не отговарят на стандартите, по-конкретно за концентрацията на фини прахови частици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *