Преди изборите: ГЕРБ води с 2,8% пред БСП

Ако изборите за европарламент се провеждаха сега, то управляващата партия ГЕРБ щеше да има преднина от 2,8% пред най-голямата опозиционна сила БСП. Формацията на Бойко Борисов щеше да спечели изборите с резултат от 22.2%, докато социалистите щяха да останат втори с резултат от 19.4%. Това показват данните от осъществено социологическо изследване на агенция “Екзакта Рисърч Груп”.

Далеч от изненадващо, ако изборите бяха днес, трета политическа сила ще бъде Движението за права и свободи. Резултатът на ДПС достига 6.9%, посочват данните от проучването. Ако не се разпаднат и се появят на изборите си в сегашния формат, “Обединени патриоти” биха се класирали четвърти с резултат от 6.4%. Ако формацията на трите партии се разпадне, а те се явят на изборите поотделно, резултатите им биха спаднали драстично надолу.

Резултатите на десните формации остават не особено високо. “Демократична България” би получила едва 2.5% от гласовете, а СДС – 1.3%. Формациите “Реформаторски блок”, АБВ, “Воля” и “Възраждане” взимат по 1% от гласовете на българските избиратели.

Тук трябва да посочим, че потенциалът на десницата е труден за определяне, тъй като все още няма яснота в какъв формат ще се явят на изборите десните партии. Но ако останат така, както в момента, то шансовете им за добър резултат остават сравнително ниски.

28% от българите, участвали в изследването, заявяват, че имат намерение да гласуват преференциално на изборите. 15% са категорични, че нямат никакви намерения да използват преференции.

И по-конкрето – половината от избирателите на “Обединени патриоти” заявяват, че биха използвали преференция. При ГЕРБ и БСП тези хора са 1/3 от цялото.

Както е известно, въпросът с преференциите предизвика истинска буря в българския обществен живот, след като управляващите решиха на практика да обезмислят преференцията с приети поправки в закона. Впоследствие обаче те отмениха действията си, притиснати от широкия негативен отзвук на решението им.

Социологическото проучване е направено по домовете. Интервюирани са били 1000 пълнолетни българи, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка в 125 гнезда в 91 населени места.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *