Как да поддържаме дограмата в къщи?

Ако сте решили да сложите алуминиева дограма вкъщи, добре е да се запознаете с някои основни правила за качествената поддръжка. Предимството на алуминиевата дограма е, че е много по-здрава и функционална от ПВЦ профилите. Алуминиевите конфигурации са много по-издръжливи на слънчева светлина, но пък са по-податливи на кондензация в сравнение с останалите видове. Има голямо разнообразие на цветове и с течение на времето не променя своя първоначален вид.

Поддръжката е един от основните фактори при избора на дограма за дома. Алуминиевата дограма се почиства лесно и без допълнителни средства. Ето и някои от основните правила, предоставени от Rhyno Systems, водеща компания на пазара и работи с първокласни материали.:

  1. Необходимо е да почиствате редовно алуминиевите елементи. Те са покрити с тънък защитен слой затова ви съветваме да не използвате абразивни препарати, с които можете да навредите на повърхността на метала. Също така избягвайте твърди четки. Ако повредите покритието на дограмата, имайте предвид, че много по-бързо ще се натрупва мръсотия по нея.
  2. Почиствайте редовно движещите се части. Обикновеното машинното масло върши чудесна работа за да запазите функционалността и да предотвратите износване. Уверете се , че не използвате машинно масло с добавена киселина, за да не повредите механизмите.
  3. Следете дали сте минали от летен на зимен режим. Това е изключително важно от гледна точка на това, че ако дограмата остане в зимен режим ще натовари повече уплътняващата гума, а това ще доведе до нейното износване и преждевременна подмяна.

Регулирането става чрез овални болтове, които се завъртат в определена позиция и степен според указанията, дадени от фирмата.

Съвет: Ако поставите лист хартия между касата и рамката и успеете с лекота да го издърпате, значи сте на летен режим.

  1. Избягвайте да поставяте дръжките в междинно положение. Единствено хоризонтално или вертикално. С това ще удължите техния функционален живот, а и е допълнителна сигурност за дома ви от кражби.
  2. Ако алуминиевата дограма е с плъзгащ обков, лагерите не бива да се смазват.
  3. Проветрявайте по-често помещението, за да не се получава кондензация и натрупване на влага. Поддържайте една нормална и постоянна стайна температура, за да не се задържа влагата по-дълго време.
  4. Ако живеете в близост до море, изберете първокласна алуминиева дограма. Високата соленост на въздуха и горният слой на дограмата взаимодействат и по-този начин се получава корозия, която вреди на алуминиевата конструкция.

Споделете в коментарите с какви проблеми сте се сблъсквали с Вашата дограма, както и доколко статията Ви беше полезна.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *