Отбелязваме 110 години независима България

Преди 110 година на 22.09 княз Фердинанд обявява българската независимост от Османската империя. По този начин княжество България се превръща в независима държава, която попада под управлението на княза. Великите сили също признават независима България и подхождат с респект към коронования Фердинанд. Това е голям празник за всички истински българи, който се почита всяка година със съответните военни ритуали. Днес в София от 11:00 часа ще се проведе тържествено отбелязване на национални празник пред паметника на Независимостта.

Церемонията, на която се очаква да присъстват множество граждани, е организирана от Столична община. Освен гвардейците в програмата ще вземат дейно участие и хор “Света София” и Софийският духов оркестър. Самият военен ритуал е поверен на Националната гвардия на България.

Тържествени слова ще произнесе зам. кметът на Столична община – д-р  Тодор Чобанов, както и доц. Владимир Златарски от БАН. Всички столични са поканени да присъстват на събитието и да отбележат този голям ден за родината ни. Разбира се, празненства ще има и в много други български градове, сред които Велико Търново, Пловдив и Варна. Всички те ще почетат 110 годишнината от нашата независимост от османците.

В същото време стана ясно, че в столицата е обявен “Ден без автомобили”. В тази връзка много от основните улици в централната част ще бъдат затворени за леки коли. По този начин всички, които искат да празнуват ще могат да се придвижват напълно спокойно, и да отидат до паметника на Независимостта. Синоптиците споделят, че днес ще е топло и слънчево, така че не стойте вкъщи, а излезте да почетете големия ден за България.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *